PC
24.12.2020.

SteelSeries Miš RIVAL 3 Wireless

Žični ili bežični, pitanje je sada

Nekada su gejmerski miševi bili retkost a cene su uvek bile visoke. Vremenom se ponuda povećavala, pojavljivali su se i jeftiniji modeli a ekspanzijom gejminga, došlo je do toga da neki miševi imaju oznaku gejming a nemaju ni G od gejminga. Pretarano velika ponuda i različite cene su dovele do toga da se na neki način proizvođači takmiče ne samo po cenama, već i po kvalitetu. Više nego ikada pre, igrači sa ograničenim budžetom su sada pomalo "razmaženi" po pitanju izbora izvrsnih pristupačnih perifernih uređaja. Tu su odlični budžetski miševi kao na primer Razer Viper Mini, ali ovoga puta red je da se predstavi i budžetski miš danskih eSports veterana SteelSeries - Rival 3.  

Prvo i osnovno, u pitanju je bežični miš! I dalje se na neki način vode polemike da li je moguće igrati bez greške sa bežičnim mišem, i da li je ipak kabl sigurnija varijanta. Mišljenja su i dalje podeljena i verovatno je to razlog slabije ponude bežičnih miševa. 

Drugo, u pitanju je "ambidextrous" dizaj. To znači da ga mogu koristiti i oni koji igraju levom rukom. Njegov "dual" dizajn je najprikladniji za držanje "claw" ili vrhom prsta za gotovo bilo koju veličinu ruke, iako će onima sa manjim dlanom ponekada biti teško da dođu do točkića za pomeranje držanjem vrha prsta. Moglo bi se ipak reći da ovaj dizajn malo favorizuje "dešnjake" sa svoja dva dugmeta sa strane.

 

Ima prilično širok opseg CPI, iako koraci prilagođavanja nisu precizni kao kod drugih gejming miševa a kašnjenje klikova click latency trebalo bi da bude dovoljno malo za sve one koji nisu pro igrači. Potpuno je kompatibilan sa Window programima kao i sa MacOS programima a možete ga povezati putem Bluetooth-a ili njegovog USB prijemnika. SteelSeries Rival 3 Wireless ima izuzetan prateći softver. SteelSeries Engine 3 je kompatibilan i sa Windows i sa MacOS programima i možete prilagoditi svaki aspekt miša. Međutim, iako sva podešavanja prilagođavanja ostaju prilikom prebacivanja računara, makro naredbe se ne mogu sačuvati u ugrađenoj memoriji. Nažalost, softverskim interfejsom je malo teško za navigaciju ako niste baš tehnološki "potkovani" i možda može zastrašiti početnike.

RGB osvetljenje je pristutno ali na jedan neupadljiv i savršeno dizajniran način. SteelSeries Rival 3 Wireless izgleda vrlo slično žičnom SteelSeries Rival 3, iako je njegova RGB zona u točkiću za pomeranje umesto oko dna, a njegov logotip nije osvetljen. RGB možete prilagoditi. Generalno, RGB osvetljenjem se fantastično rukuje. Boje imaju prijatnu zasićenost i osvetljenost, pa biste se lako prevarili misleći da je ovaj miš premium model. On je jednostavno preporuka za one koji vrednuju ukupnu estetiku svoje postavke jednako kao i izvanredne performanse.

Sve u svemu, prilično je niskog profila, ali sa sve malo izraženijim zadnjim delom čija je "grba" malo veća od Logitech G203 i otprilike je ekvivalent Razer Viper Mini. To je provereno siguran dizajn koji će se pokazati ugodnim za većinu korisnika. Sa blago teksturnom plastičnom školjkom, Rival 3 se odvaja od uobičajene gumirane i glatke plastike i ima lep taktilni osećaj u ruci. Gladak je na dodir, ali ima lepu površinu koja ne kliza, i što je najvažnije - ne izgleda niti se oseća jeftino.  Težak je 106 grama i definitivno je lagan, ali ne dostiže tako laganu težinu poput "perja" koju ima Razer Viper Mini. Međutim, kada se podigne, savršeno balansira, a brzo premeštanje da bi se utvrdilo da li ima olabavljenih dugmadi ne daje sumnjivo lupkanje i zvečanje što je obično "poklon" koji donose budžetski miševi.

Neverovatnu efikasnost Rival 3 Wireless baterije pruža nova SteelSeries Quantum 2.0 Wireless tehnologija. Bežična 2.4GHz USB konekcija pruža izuzetno malo kašnjenje od jedne milisekunde i dozvoljava vam da do maksimuma iskoristite polling rate od 1000Hz. Ove karakteristike vam daju slobodu bežičnog uređaja, ali i precizan odziv i skromno kašnjenje kakvo možete pronaći kod žičnih miševa. Dodatna prednost Quantum 2.0 Wireless tehnologije je nova automatska optimizacija kanala. Ovaj sistem obezbeđuje stabilnost bežične konekcije i prenos podataka između miša i prijemnika, bile to niže ili više frekvencije. Rival 3 Wireless tehnologija će promeniti kanal u momentu kada detektuje smetnje koje dolaze od Bluetooth uređaja ili mobilnih telefona, kako bi održala svoju fantastičnu bežičnu konekciju.

SteelSeries Rival 3 može se pohvaliti impresivnim nizom karakteristika. DPI, RGB, vreme odziva, pa čak i mapiranje su prilagodljivi putem prilično lakog i jednostavnog softvera, koji ćete instalirati kada prvi put priključite miš.

Senzor ovog miša je fenomenalan. SteelSeries je na mišu upotrebio True Move Air optički senzor koji ne samo da donosi osetljivost do čak 18.000 CPI već je i izuzetno energetski efikasan pa je navedeno vreme trajanja baterije preko 400 sati igranja! Čini se da su jeftini igrački miševi u proteklih nekoliko godina prevalili veliki put i može se reći da Rival 3 ima skoro isto toliko dobrih opcija kao i mnogo skuplji modeli.  I široki i precizni pokreti odlično su se pratili sa Rival-om 3 i nije bilo znakova ubrzanja ili "štucanja". Međutim, podizanje nije baš najbolje, sa oko 6-7 milimetara slobodnog prostora. Nekima će trebati izvesno vreme pre nego što se prilagode u potpunosti.  Kontrola na glavnim tasterima je prilično lagana. Pojedinačni i dvostruki pritisci su se pokazali kao odlično pucanje u CS: GO, bez napora i sa dobrim nivoom doslednosti. TrueMove Air je 18,000 CPI, 400 IPS, 40G, PixArt senzor koji pruža vrhunske performanse  2.4GHz i Bluetooth moda i gejmerima obezbeđuje totalnu preciznost. Kao i kod Sensei Ten TrueMove Pro sistema, TrueMove Air takođe besprekorno prati nagle pokrete miša.

Točak miša ima dobar taktilni klik, a nizak profil omogućava lep i neometan prelaz, kako za indeksni tako i za srednji prst.  Međutim, dva bočna dugmeta, iako prilično neupadljiva po položaju i stoga otporna na pogrešne klikove, kao da ipak povremeno brljaju, ali je to teško opisati. Ukratko, dosta "putuju" pre nego što se klik registruje, a njihov tanak, ugaoni dizajn čini ih teškim za upotrebu - nisu idealni za gejming, a loši su za pregleda interneta. Miš ima ukupno 6 dugmića i dosta je tih. Nećete smetati svojoj okolini dok igrate.

Bežični dizajn SteelSeries Rival 3 Wireless čini ga pogodnim za putovanja, ali njegova "visoka leđa" će možda biti malo teže staviti u torbu za laptop. USB prijemnik se može čuvati u odeljku za baterije. Možete ga povezati putem Bluetooth-a ili njegovog USB prijemnika. SteelSeries napominje da je radni vek baterije 400 sati. Očekujemo da će se radni vek prepoloviti ako koristite miš sa jednom od dve AAA baterije (neki to rade da bi smanjili težinu).

U pakovanju se nalazi Uputstvo, miš, dve AAA baterije i risiver.

Ovo bi mogao biti idealan poklon me samo za gejmere, već za sve one koji vole slobodu pokreta u radu. 

ZA

  • Odličan kvalitet izrade.
  • Veoma udoban ambidextrous dizajn.
  • SteelSeries TrueMove Air senzor koji štedi potrošnju baterije

PROTIV

  • Malo veća težina.
  • Nema žične opcije.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Podloge za miša HAC00912
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
63,99 EUR
Veličina
Nova
63 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PC
Miš HMI00335
Životni vek baterije je  400+ sati za neprekidnu efikasnu upotrebu  Dvostr...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
64,99 EUR
Veličina
Nova
64 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PC
Miš HMI00313
Pixel-perfect TrueMove Air optički senzor za igre   Ultra izdržljivi materija...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
42,99 EUR
Veličina
Nova
42 ,99 EUR

Slični članci

26.
Jan.
2024.
PC
Kažu da nije dobro imati loš izbor kada kupujete periferije, ali ima i onih koji tvrde da je pretjerani izbor isto loš. Imamo miševe koj...
06.
May.
2023.
PC
Loš PC port postaje trend koji treba zaustaviti po svaku cijenu
14.
Mar.
2023.
PC
SteelSeries Arctis Nova serija slušalica zaista donosi impozantna unapređenja u odnosu na prethodne modele, prije svega po pitanju udobnosti i lakoće ...