Vijesti/Najnovije
25.11.2022.
Autor: Danica Manojlović

The Game Awards 2022

Ko nam fali?

Neke igre sam očekivala, a za neke sam se nadala da će se pojaviti na listi. Tu je sada i grupa onih igara za koje mi se čini da su neopravdano izostavljene sa liste nominovanih.

Bez obzira ko je vaš favorit, možete glasati za igru u svakoj kategoriji koja vodi do The Game Awards, a pobjednici će biti objavljeni na dodjeli nagrada 8. decembra. Među mnogim kategorijama, podsjećam, istaknute igre 2022. kao što su God of War Ragnarok i Elden Ring su prisutne svuda. Druge igre poput Horizon Forbidden WestStray i A Plague Tale: Requiem takođe imaju primjetno prisustvo u svim kategorijama.

Kao takvo, ovo ponavljanje među kategorijama nas je natjeralo da se zapitamo zbog čega su neke igre preskočene u korist drugih naslova.

Bilo je nekoliko odičnih igara tokom 2022. Bila je to odlična godina za dugo očekivane AAA igre, a ove godine smo vidjeli i dosta izvanrednih indie naslova. Kao takav, suziti većinu kategorija za The Game Avards na samo pet igara je težak zadatak. Imajući to u vidu, postoje neke zapažene igre koje su izašle 2022. godine koje se nigdje ne vide na listama. Postoje i slučajevi gde mislim da u nekim kategorijama ima igara kojima tu uopšte nije mjesto zbog različitih žanrovskih ili drugih razloga.

Sjećate se nedavnog uzbuđenja i pohvala koje je dobio Sonic the Hedgehog Sonic Frontiers?  Dosta je onih koji kažu da je Sonic Frontiers najbolja 3D Sonic igra od Sonic Adventure 2. Uprkos raznim pohvalama, nema je ni u jednoj kategorija za Game Awards. Sonic Frontiers ima jedan od najboljih zvučnih zapisa ove godine, tako da je njegovo odsustvo iz kategorije pomalo čudno. Sonic Frontiers bi se takođe mogao dobro uklopiti u druge kategorije kao što je na primjer, najbolja akciona igra. Razlog za odsustvo Sonic Frontier sa spiska nominovanih može biti zbog toga što je igra nedavno izašla. Podsjećam da je igra izašla prije manje od nedelju dana pre nego što su nominovani za The Game Awards javno objavljeni. Možda jednostavno nije bilo dovoljno vremena. Međutim, igra koja je izašla dan nakon Sonic Frontiers-a je God of War Ragnarok.

God of War Ragnarok je trenutno nominovan za igru godine i nekoliko drugih kategorija, tako da argument da je Sonic Frontiers izašao prekasno ne pije vodu. Iako je Bog rata Ragnarok verovatno od starta planiran zbog hajpa i nominovan automatski, žalosno je što se Sonic Frontiers nigdje ne primećuje.

2022. godinu su nakon dosta pomjeranja bitnih naslova za 2023. godinu spasile indie igre. 

2022. je bila primedno fantastična godina za indi igre. Game Awards sadrži mnoge indie igre u svim svojim kategorijama, a Stray je čak nominovan za igru godine. Sigurna sa da su programeri ovih igara ponosni ali još uvijek ima mnogo zapaženih indie igara iz ove godine koje su izostavljene iz odgovarajućih kategorija ili uopšte i nema. Na primer, Vampire Survivors je nominovan za najbolji indi debi, ali njihov uticaj na industriju ide daleko dalje od njegovog debija. Moglo bi se tvrditi da je Vampire Survivors odgovarajući kandidat za najbolju indie igru, pa čak i igru godine po mnogima.

Još jedna igra koja je izostavljena je Rogue Legacy 2. Prva igra koja je izašla pre skoro 10 godina imala je ogroman uticaj na indie igre i žanr poput rogue-a. Rogue Legacy 2 je godinama bio dugo očekivan i premašio je očekivanja kada je konačno izašao iz early access. Iako je Rogue Legacy 2 zaslužio sve pohvale, teško ga je uporediti sa drugim indie igrama prisutnim na nagradama. Posedovanje dve kategorije za nezavisne igre sa malim varijacijama između njih omogućava celoj industriji igara da se takmiči, dok su naslovi sa velikim budžetom svako više favorizovani za druge kategorije. Rogue Legacy 2 bi verovatno pobedio da postoji kategorija za najbolje igre poput rogue-a, što je naizgled potrebno.

Iznenađujući indi hit ove godine koji je mnoge ljude zaprepastio bio je Signalis. Ova igra je inspirisana najboljim iz klasičnog žanra horora za preživljavanje, od igre do retro vizuelnih prikaza. Signalis je zaslužio sve pohvale, ali je odsutan na The Game Awards kao i mnoge druge indie igre. Kako su mnoge indie igre dobri kandidati za mnoge druge kategorije, šteta je da je sve ograničeno na najbolju indie igru. U Signalis' slučaju, ne postoji čak ni kategorija za najbolju horor igru uprkos broju horora koji su objavljeni 2022. godine.

Sifu je još jedna igra sa odličnim kritikama koja podiže obrvu. To je fantastična igra u kojoj se igrač bori sa talasima neprijatelja koji postaju stariji sa svakim pokušajem. Međutim, iako je igra veliki uspjeh za nezavisne programere i odlična akciona igra, ne spada baš u kategoriju najbolje borbene igre. U poređenju sa ostalim igrama u toj kategoriji, to je jedina igra koja je isključivo iskustvo za jednog igrača. Kao takav, Sifu koji je među nominacijama mogao bi da bude u centru pažnje.

Igre kao što su GigaBash i ponovno izdanje Persona 4 Arena Ultimax su prikladniji kandidati za najbolju borbenu igru i zaslužuju da budu priznati. Još uvijek ima dosta ljudi i igara koje su izostavljene iz različitih kategorija. Strangers of Paradise: Final Fantasy Origin za najbolju akcionu igru, Danielle Bisutti kao Freya u God of War Ragnarok za najbolje izvođenje i Potionomics kao jedna od mnogih izostavljenih indi igara samo su neki od kandidata koji su mogli biti dodati u različite kategorije.

Game Awards je zamišljen kao promovisanje industrije video igara, ali izgleda da uvijek izostavlja zapažene igre u korist određenih naslova koji budu nominovani za brojne nagrade. Mnoge igre su odbijene na dodjeli nagrada Game Awards 2022 pa je na igračima da im daju pohvale za rad koje zaslužuju.

 

Ko je po vama neopravdano izostavljen?

Slični članci

11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
U posljednje vrijeme, popularnost kolekcionarskih figura postaje sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svijetu i samim prihvatanjem da k...
02.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
April nam donosi tenis, ali i još po neki interesantan naslov