Vijesti/Najnovije
28.01.2023.

Kina - Blizzard igre u mraku

World of Warcraft, Hearthstone, Diablo 3 i Overwatch

Toliko puta najavljeni 23. janura je prošao. To znači da Blizzard više nije u Kini!

World of Warcraft, Hearthstone, Diablo 3 i Overwatch su zatvorene u Kini, a povratka nema na vidiku. Ovo gašenje nije iznenađenje. Prvi put je najavljeno u novembru 2022. kada Blizzard i kineski izdavač NetEase nijesu uspjeli da postignu sporazum o obnovi svog partnerstva, a zatim je ponovo potvrđeno prije samo nedelju dana. Ali to je bukvalno kraj jedne ere!

NetEase objavljuje Blizzard-ove igre u Kini već 14 godina i to je partnerstvo za koje je generalni direktor NetEase-a William Ding rekao da se raspalo zbog „materijalnih razlika u ključnim uslovima." Konkretni razlozi prekida nijesu navedeni, ali je, naravno, bilo dosta navoda i upiranja prstiju. U novembru, u postu na platformi LinkedIn, predsjednik NetEase-a za globalna ulaganja i partnerstva Simon Zhu je napisao da će „programeri i igrači imati potpuno novi nivo razumjevanja o tome koliku štetu kreten može da napravi" kada cijela priča izađe na vidjelo, dok je Blizzard nedavno krivicu za gašenje prebacio na NetEase.

 "Šteta je što NetEase nije voljan da produži usluge za naše igre na još šest mjeseci, a na osnovu postojećih uslova dok tražimo novog partnera," navedeno je u saopštenju prošle nedjelje. Bez obzira na to ko je zaista kriv, činjenica je da su isključenja velika stvar. U Kini postoji ogromna publika za ove igre: Sky News kaže da u Kini ima oko tri miliona WoW igrača, a 2019. kineski Hearthstone pro Liooon, pravo ime Li Xiaomeng, postala je prva žena pobjednik na globalnom finalu Hearthstone Grandmasters. 

VPN-ovi  mogu omogućiti kineskim igračima da pristupe igrama u drugim regionima, ali postojeći nalozi neće ići sa njima. Hearthstone nalozi su vezani za region u kojem su kreirani, a Kina ima svoje jedinstveno izdanje World of Warcraft što znači da je sav novac potrošen na kozmetiku ili DLC praktično nestao.  

Dobra vijest za igrače u Kini je da situacija možda nije trajna.

 

Blizzard je ranije rekao da traži "novog partnera"; da upravlja njihovim igrama u Kini jer sve video igre u Kini po zakonu moraju da imaju kineskog izdavača, a predstavnik Blizzard Kine rekao je za Gardijan da gašenje nije "kraj," ali samo "privremena nesrećna suspenzija."  Takođe je vrijedno zapamtiti da ova situacija nije bez presedana. Pre NetEase, World of Warcraft u Kini je objavio The9. Prelazak na NetEase uslijedio je usred pojačanog pregleda igre od strane kineskih vlasti, što je na kraju dovelo do brojnih promjena i produženog perioda zatvorenog beta testiranja koji je efektivno zatvorio igru na nekoliko mjeseci. Zanimljivo je da se priča da je The9 u pregovorima sa Microsoftom o ponovnom preuzimanju Blizzardovih kineskih izdavačkih prava, vjerovatno u očekivanju da će Microsoft moći da završi planiranu akviziciju Activision Blizzarda.

I dok se veliki igraju, milioni gejmera u Kini tuguju.

Slični članci

11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
U posljednje vrijeme, popularnost kolekcionarskih figura postaje sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svijetu i samim prihvatanjem da k...
02.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
April nam donosi tenis, ali i još po neki interesantan naslov