Vijesti/Najnovije
12.06.2023.

Marathon - Od Mekintoša do multiplejera

Istorija prve Bungie franšize i šta znamo o novom naslovu

Mi se i dalje bavimo informacijama i trejlerima PlayStationShowcase u maju 2023.

Neočekivano za sve, Bungie je predstavio svoj prvi novi naslov u skoro sedam godina. Marathon, iako nije originalan naslov, potpuno je nova pucačina za više igrača smještena u isti univerzum kao i originalna trilogija Marathon koju je Bungie razvio prije skoro 30 godina za Macintosh sistem.  

Hvaljen kao jedan od najvećih pucačina iz prvog lica svih vremena zbog svoje priče i okruženja, Marathon je serija koje se neki još uvijek rado sjećaju zbog duboke priče koja će kasnije inspirisati mnoge naučnofantastične serije. Ako mislite da Destiny ima dugu tradiciju, Marathon nije daleko od nje.

Marathon priča počinje 2794. godine na kolonijalnom brodu poznatom kao UESC Marathon. Misija broda je bila da služi kao generacijski kolonijalni brod za putovanje u sistem Tau Ceti i uspostavljanje novog matičnog svijeta za čovječanstvo na Tau Ceti IV. Vi igrate kao neimenovani službenik obezbjeđenja koji je dodijeljen Marathonu dok kreće na svoje putovanje. Nekoliko ključnih likova koji su se sreli na putu uključuju tri AI Marathona: Leela, Durandal i Tycho.

 

  • Leela je vaš glavni pratilac u prvoj igri.
  • Durandal je drugi AI koji se osamostalio od Marathona i postaje glavni antagonista za kraj prve igre, nastavka igre Marathon 2: Durandal, i kao antagonista i saveznik u Marathon: Infinity.
  • Tycho je treći AI Marathona koji je uništen u napadu vanzemaljske rase poznate kao S'pht, ali je vaskrsnut od strane S'phtovih majstora, Pfora, kao naoružani super kompjuter.

Marathonova priča se vrti oko sukoba vanzemaljskih rasa poznatih kao S'pht i njihovih porobljivača, Pfora. Tokom prve igre saznaćete da su S'pht primorani da napadnu Marathon i da su potom oslobođeni vašim akcijama kao igrač u prvoj igri, a zatim se pobune protiv svojih gospodara. Nakon što su osujetili njihove planove, Pfor tada započinju očajnički napad na Zemlju, ali su spriječeni kada aktivirate drevnu vještačku inteligenciju koju je stvorila rasa po imenu Jiaro po imenu Thoth, koja prisiljava Pfor armadu da izazove sunce matičnog svijeta S'phtr da se pretvori u supernovu.

U Marathon: Infinity, trećem naslovu u seriji, saznaćete za prisustvo đavolske grozote u srcu sunca matičnog svijeta S'pht poznatog kao W’rkncanter. Ako se oslobodi, to znači propast za sve. U očajničkom potezu da zadrži čudovište, igrač prelazi više vremenskih linija kako bi pronašao onaj gde W’rkncanter nije oslobođen i na kraju otkriva drevnu mašinu koja čuva čudovište zaključano unutar sunca planete Lh’owon zauvijek.

Naravno, priča o Marathonu ide mnogo, mnogo dublje od ove sa nevjerovatno gustom istorijom vanzemaljskih rasa predstavljenih u cijeloj priči, uključujući mnogo inspiracije koja će se kasnije vidjeti u pričama o igrama poput Halo serije i Destiny. Ali da bi se to pokrilo, bile bi potrebne riječi vrijedne romana i vremenska linija koja bi zadrhtala svakog majstora znanja, što i nije loša ideja za nekoga ko umije odlično da piše.

Ali, šta je ono što sigurno znamo o novoj igri?

 

Nije direktan nastavak

Marathon nije direktan nastavak originalne trilogije Marathon.  Ponovno pojavljivanje naslova je izazvalo intrigu o tome da li će imati bilo kakve veze sa originalnom trilogijom ali u intervjuu na zvaničnom Playstation blogu, direktor igre za Marathon, Christopher Barrett, otkriva da iako igra neće biti direktan nastavak trilogije Marathon, ima se osjećaj da postoji u istom univerzumu kao i prethodne igre.  Smješteni u naučno-fantastični futuristički svijet, igrači će postati Trkači, kibernetički plaćenici koji traže ugled, bogatstvo i slavu.

 

Estetika inspirisana cyberpunk-om

U Bungie ViDoc-u, Christopher Barrett nastavlja da objašnjava da nova igra potiče iz "bogate istorije Marathona" i kombinuje ga sa elementima PvP pucača za ekstrakciju. Sa ovom formulom, igrači postaju dio narativa. Nema unaprijed određenog heroja ili protagonista. Sami igrači će moći da oblikuju svijet oko sebe.

Kao trkači Runner, igrači će istraživati izgubljenu koloniju na neprijateljskoj planeti Tau Ceti 4. Uprkos opasnostima, nagrade od uzimanja šanse su obilne, jer je planeta puna moćne opreme, oružja i drugih vrsta plijena koji će ojačati Trkača. Uzimajući inspiraciju iz sajberpanka, igrači će moći da se prilagode i predstave na mnogo različitih načina. Ova prilagođavanja neće biti samo kozmetička. Neka prilagođavanja će povećati snagu i vještine igrača. Ovo omogućava svima da prilagode svoju igru prema sopstvenom ličnom ukusu.

 

Mod igre i gameplay

Marathon neće imati kampanju za jednog igrača i fokusiraće se isključivo na PvP igru. Igrači se mogu podijeliti u timove koji se zovu "posade" ili idu sami dok odluče kako žele da prođe njihovo trčanje. Postoji više od jednog načina za 'pobjedu', ali glavni cilj je ostati živ po svaku cijenu.

Šta to tačno podrazumijeva zavisi od igrača do igrača.

Postoje artefakti za prikupljanje i igrači mogu da pobjede ako imaju najveći broj artefakata, ili ako budu posljednji preživjeli. Svaka odluka koju igrač donese može uticati ne samo na svijet oko njega, već i na iskustvo drugih trkača. Postoji mnogo načina na koje Trkač može napraviti ime za sebe i postati slavan, a možda čak propadne i pojede se od sramote.

Trenutno je nepoznato koje druge vrste načina igre i igranja će biti predstavljene u Marathonu, ali više će biti otkriveno u budućim ažuriranjima o igri. Marathon će imati punu unakrsnu igru cross play i unakrsno čuvanje cross save  između svih svojih platformi.  

Marathon će biti dostupan za PlayStation 5, XboX Series X, Xbok Series S i PC.

 

 

Slični članci

25.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je natjerao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vrijeme do objaljivanja.
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
U posljednje vrijeme, popularnost kolekcionarskih figura postaje sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svijetu i samim prihvatanjem da k...