Vijesti/Najnovije
28.07.2023.

Microsoft svjesno otpisuje prodaju preko 10 miliona kopija Starfield

Sulude odluke ili pravi potez da se porazi konkurencija?

Microsoft je priznao da će njegova odluka da ne izbaci Starfield i druge Bethesda igre na PlayStation dovesti do toga da milioni u prodaji budu neostvareni.

Sudski spor između kompanije Microsoft i Federalne trgovinske komisije Sjedinjenih Država doveo je do nekih veoma zanimljivih svjedočenja o prošlim i budućim planovima ekskluzivnosti za Xbox. To svjedočenje otkriva da Microsoft vjeruje da će biti propušteno 10 miliona prodaje i to samo od dvije igre, Starfield i Indiana Jones.

Dokument koji detaljno opisuje svjedočenje koje je dao finansijski direktor Xbox-a Tim Stuart pruža uvid u to koliko je ekskluzivnost važna za Xbox i po kojoj cijeni dolazi. Rečeno je da je Stjuart priznao da je, nakon što je Microsoft kupio ZeniMax 2020. godine, procijenio cijenu ekskluzivnosti za određene Bethesda igre. Njegov zaključak je bio da će, ako Xbox objavi i Starfield i Indiana Jones na PlayStation-u, dvije igre prikupiti dodatnih 10 miliona u prodaji.

Ne kažem da je zarada uvijek najbitnija, ali ima nešto i u tome da kada praviš igru, praviš je da je igra što više ljudi. Igra treba da bude dobra i traje generacijama a ne da se pravi samo za jednu platformu i samo za to da neko pokaže da je jači ili mu se tako jednostavno može.

Nevjerovatno mi je na neki način jadno i čudno da je Microsoft vidjeo te prognozirane brojke prodaje i vjerovao da je ekskluzivnost i dalje bolja opcija. Hej, pa ja sam u jednom periodu dok sam radila u retailu bila kraljica ekskluzivnih proizvoda! Jedno je imati ekskluzivu na određeno vrijeme i prodavati svima u lancu radnji, i ne birati i uslovljavati ko će proizvod kupiti. Ovo je nešto sasvim drugačije! Ovdje je jedan gigant riješio da "pljucne" na sve gejmere širom svijeta koji ne igraju na njihovoj konzoli (i PC).

Stjuart je rekao da Microsoft vjeruje da će nadoknaditi izgubljenu prodaju kroz povećanu prodaju Xbox konzola i Game Pass-a. To bi trebalo da razjasni koliko profitabilno Microsoft vidi ekskluzivnost za nedavno kupljene studije i njihove nove igre. Drugim riječima, kao u doba krize kod nas, hoćeš mlijeko - moraš i pavlaku. Pa čak ni ovo poređenje nije dovoljno jednako gluposti koju Microsoft pravi. Bahato!

Naravno, kalkulisalo se tu još pa Microsoft vjerovatno traži i vidi veliku prednost u mogućnosti da preuzme Call of Duty ekskluzivu.

Stjuartovi komentari navode da Microsoft planira da igre učini ekskluzivnim, a mogućnost da igre Activision Blizzard učini ekskluzivnim je antikonkurentna. Međutim, dokumenti otkriveni u suđenju pokazuju da šef PlayStation-a Jim Ryan nije smatrao da Starfield postaje ekskluzivan kao „antikonkurentski,” što dodatno zbunjuje. Ekskluzivnost se godinama posmatra kao konkurentska praksa. Dok su američki sudovi stali na stranu Microsofta i protiv FTC-a, to ne mora nužno učiniti mogućnost da Xbox ekskluzivne Activision Blizzard igre budu privlačnije za PlayStation igrače.

Ja iskreno nikada ne bih činila ustupak nekome ko hoće da na meni zaradi dodatno. Postoji nešto što se zove "gospodin kupac" pa kao takav ima pravo da bira šta igra i šta kupuje. Ako je uslov da odigram neku igru to da dodatno kupujem drugu konzolu, ne hvala! Igara je bilo i biće!

Konkurentni ili ne, milioni PlayStation igrača će morati da razmotre kupovinu računara ili Xbox-a da bi igrali Starfield, a vjerovatno i Indijana Džonsa. Call of Duty i ostalo. 

Šta Vi planirate?

Slični članci

25.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je natjerao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vrijeme do objaljivanja.
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
U posljednje vrijeme, popularnost kolekcionarskih figura postaje sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svijetu i samim prihvatanjem da k...