Vijesti/Najnovije
12.10.2023.

Lies Of P: Sophia ubistvo ili život?

Tekst sadrži spojlere

U novoj i odličnoj igri Lies of P,  igrači moraju donijeti odluku o Sofijinoj krajnjoj sudbini.

Već je i onima koji tek planiraju da igraju ovu igru poznato da je Sofija pomalo misterija. Ona je otprilike ekvivalentna Plavoj vili Blue Fairy, koja se prvobitno pojavila u Avanturama Pinokija The Adventures of Pinocchio kao Pinokijev najveći saveznik i savjetnik. U Lies of P, ona mu pomaže da se izjednači sa Ergom, oživljava ga kada umre i generalno je dobra sila. Tokom većeg dijela zapleta, čini se da ona nema svoje skrivene motive, osim istinske želje da pomogne Pinokiju i da ga prati kroz njegovo putovanje. Međutim, kako se igrači približavaju posljednjim momentima igre, shvataju da Sofija želi mnogoviše.

Pinokio ​​i igrač počinju da se oslanjaju na Sofiju dok stignu do ostrva Alhemičara Isle of Alchemists, posljednje tamnice igre. Sasvim neočekivano, Pinokio ​​nailazi na mutiranu Sofiju, samu u praznoj sobi ispod uramljenog plavog leptira. Ona mu otkriva da je to njeno pravo ja! Sofija koja je srela Pinokija ​​na drugim mjestima u igri je zapravo projekcija njene bestjelesne duše. Ona je eksperimentalni subjekt za okrutne alhemičare, a njihov rad ju je teško povrijedio.

Ona želi kraj!

Ona želi da izađe.

Ona traži od Pinokija da joj da mir kroz smrt, a u tom trenutku, igrači moraju da odluče da li da je ubiju ili da je puste da živi. Ako je to život!

Ukoliko izaberete spokoj

Ako Pinokio ​​pristane na Sofijine zahtjeve, ona će umrijeti nenasilno i potpuno van ekrana. Scena jednostavno prikazuje Sofiju kako Pinokiju nudi svoj Ergo, koji on ugrađuje u sebe plavim sjajem. Pojavljuje se iskačući prozor sa natpisom "Osećate toplinu." Igrači bi već trebali biti upoznati sa ovom frazom, koja se pojavljuje kad god steknu Humanost.

Merilo čovječanstva se prvenstveno modulira kroz mnoge izbore dijaloga istine ili laži, ali aktivnije odluke o pričama, kao što je ova, takođe mogu okrenuti priču u bilo kom smjeru. U skladu sa svojim novootkrivenom humanošću, Pinokio ​​se takođe čini izražajnijim nakon što je ubio Sofiju i češće isporučuje glasovne linije.

Ubijanje Sofije ne poništava nikakve prednosti koje je pružila Pinokiju tokom igre. Pinokio ​​i dalje može da napreduje na Stargazers, i tamo će se ponovo pojaviti kada umre. Ideja koji stoji iza svega ovoga je da je Sofija još uvek tehnički prisutna, njena duša je prenijeta u Pinokia ​​preko Erga, tako da je ona još uvijek svjesna i aktivno pomaže. U stvari, ona daje nekoliko poklona u posljednjem trenutku a to su Entreat emotikon i "Shadow Flower jedan od 16 kolekcionarskih zapisa u Lies of P.

Šta dalje?

Šta se dalje dešava zavisi u potpunosti od niza izbora koje su igrači napravili tokom igre. Nakon pobjede nad Simonom Manusom, imaće sukob sa Đepetom, Pinokijevim kreatorom. Ako odluče da poklone Đepetu Pinokijevo srce, biće počašćeni sa "Pravim dečakom" Real Boy  završetkom u kojem Đepeto pretvara sve preživjele iz Kratovog ustanka u marionete prije nego što on i Pinokio ​​odu kao otac i sin.

Međutim, ako im je to prvo igranje, a oni su prvenstveno lagali kada im se pruži šansa, mogu odbiti Đepeta da vidi „Free from the Puppet String.“ Gepeto će pozvati Bezimenu lutku Nameless Puppet da napadne Pinokija, ali će se na kraju žrtvovati da bi spasio svoju kreaciju. Međutim, da bi se vidio pravi kraj, mnogi uslovi moraju biti ispunjeni. Prvo, igrači moraju biti u programu New Game Plus i da su prikupili i preslušali sve dostupne zapise. Zatim, moraju dobiti "Portret dečaka" Portrait of a Boy tokom linije zadataka Bratstva Crnog zeca Black Rabbit Brotherhood. Takođe moraju lagati tokom cijele igre. Konačno, obavezno je da su Sofiji dali mir i pobjedili Simona Manusa.

Kada uradi sve ovo, Pinokio ​​se može vratiti u hotel Krat i pregledati svoj portret kako bi dobio jedno od najboljih oružja u Lies of P: Zlatnu laž  Golden Lie. Sa ovim u svom inventaru, igrači mogu da vide jedinstveni epilog, "Rise of P" završetak, u kojem Pinokio ​​koristi Sofijin Ergo da je oživi kao lutku, ako na kraju odbiju Đepeta. Međutim, čini se da Pinokio ​​umire u tom procesu.

 

Ukoliko izaberete život

Ako Pinokio ​​odluči da pusti Sofiju da živi, ona će biti razočarana. Pretpostavlja se da ona ostaje na mjestu na Ostrvu Alhemičara, ali je nemoguće tačno reći šta joj se dešava. Ako igrač odluči da se vrati u sobu kasnije, vidjeće da je ona potpuno i neobjašnjivo nestala. U finalu nema odgovora.

Pomalo je dvosmisleno da li ona živi ili umre, ali u svakom slučaju, ishod nije dobar za Sofiju.

Sofija nastavlja da pomaže Pinokiju ako ostane živa, podižući ga i oživljavajući. Pinokio ​​i dalje dobija emociju za molitvu, ali ne dobija rekord od ove odluke. Izvan svoje odaje na Ostrvu, ona izgleda čak ni ne priznaje težak izbor koji je Pinokio ​​napravio. To nije ništa više od propuštene prilike. Opcija Sparing Sophia takođe zaključava ili "Real Boy" završetak ako Pinokio ​​pokloni Đepetu svoje srce, ili "Free from the Puppet String" kraj ako mu je izbor ne.

Ovo su takođe jedina dva kraja dostupna u prvom igranju igre.

 

Život ili smrt nikad nije laka odluka

Humanost se često ogleda u donošenju teških odluka. Biti ljudsko biće nam daje mogućnost da potrebe nekih drugih stavimo na prvo mjesto i pravilno donosimo odluke. Život ili smrt... To nije laka odluka, ali Pinokio koji ​​daje Sofiji mir vodi do najbolje serije ishoda u Lies of P.

Prvo, poštovanje njenih želja znači da Sofija prestaje da bude korisna alhemičarima i više nije prinuđena da pomaže njene i Pinokijeve neprijatelje. Nije prijatno, ali ubijanje znači da ona može da izađe pod svojim uslovima i pobjegne iz života u zatočeništvu. Plus, na NG+ trci gde je Pinokio ​​zadovoljio sve uslove neophodne za "Rise of P" epilog, Sofija može da živi u srećnom kraju. A sa praktičnog stanovišta, davanje mira Sofiji samo donosi Pinokiju veće nagrade. Emocija Entreat je lijepa, ali nepotrebna.

The "Shadow Flower" zapis je vitalna komponenta u otključavanju pravog kraja. Stoga, čak i ako Pinokio ​​odluči da poštedi Sofiju u početnom igranju, moraće da je ubije bar jednom u NG+ da bi je oživio. Nasuprot tome, pošteda Sofije ne odovodi Pinokija nigde, bez otključanih jedinstvenih nagrada ili završetaka. To nije velika stvar pri prvom igranju, pošto igrači ionako neće moći da vide pravi kraj do NG+. Ali drugi ili treći put, najbolje je učiniti ono što Sofija želi.

Izbor oko Sofijine sudbine je težak, gdje najmanje očigledna opcija vodi do najboljeg rezultata. Ali to je par za kurs u moralno narušenom gradu Krat, gde caruju marionete i gde se čovječanstvo određuje lažima. Dok je konačna odluka u Sofijinoj situaciji na kraju na igraču, najbolje je poštovati njene želje i dati joj mir da vidi najbolji mogući kraj u Lies of P.

Kao i u pravom životu!

 

Slični članci

25.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je natjerao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vrijeme do objaljivanja.
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
U posljednje vrijeme, popularnost kolekcionarskih figura postaje sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svijetu i samim prihvatanjem da k...