Vijesti/Najnovije
11.04.2024.
Autor: Dzoni Kvid

Da li je sakupljenje figura postala normalna stvar?

Kratki uvod o kolekcionarskim figurama

Kolekcionarske figure se često sakupljaju zbog njihove umjetničke, istorijske, sentimentalne ili novčane vrijednosti. Postoji nekoliko različitih vrsta kolekcionarskih figura, uključujući:

Figurine: Ovo su obično male, trodimenzionalne reprezentacije ljudi, životinja ili objekata, često napravljene od materijala kao što su keramika, porcelan ili plastika. Figurine su često dekorativne i mogu biti korišćene u različitim hobijima kao što su kolekcionarstvo ili stoni igre1.

Action Figures: Ove figure predstavljaju likove iz TV emisija, video igara, filmova i stripova. Ono što ih čini jedinstvenim je njihov ljudski izgled, što ih čini privlačnim korisnicima različitih uzrasta. Prva action figura napravljena je ranih 1960-ih, ali su postale popularne 80-ih i 90-ih godina.

Statue i Statuette: skulpture koje predstavljaju ljude, životinje ili likove. Za razliku od figura, statue su često postavljene na postolja, što ih čini nešto težim. Proces proizvodnje obično uključuje livenje smole i polistona.

Busts / Biste: skulpture koje prikazuju samo glavu ili gornji dio tela neke osobe ili lika. Busts su često detaljni i mogu biti izrađeni od različitih materijala.

Diorame: Ovo su modeli koji prikazuju scenu, često sa više figura i detaljnim okruženjem. Diorame su popularne među ljubiteljima istorije i vojnih modela.

Kolekcionarske figure su postale izuzetno popularne u posljednje vrijeme, a među najtraženijim su Funko Pop! i anime figure.

 

Funko Pop Figure

Funko Pop figure su prepoznatljive po svom jedinstvenom stilu sa velikim glavama i malim tjelima. One obuhvataju širok spektar likova iz filmova, serija, stripova, video igara i više. Neki od trenutno najpopularnijih Funko Pop figura uključuju likove iz  Star Wars , kao što je Mandalorian, likove iz  Harry Potter  serijala poput Albusa Dumbledorea, kao i figure iz Naruto Demon Slayer serijala.

Anime Figure

Anime figure su detaljne i često prikazuju likove iz popularnih anime serija i mangi. Dolaze u različitim oblicima, uključujući statične figure, akcione figure sa pokretnim dijelovima, i visoko detaljne statuete. Popularne anime figure uključuju likove iz Dragon Ball, One Piece, Demon Slayer, JJK. Ove figure su cjenjene zbog svoje umjetničke vrijednosti i vjernosti originalnim dizajnima likova.

Obje vrste figura su postale ključni dio pop kulture i otaku zajednice, sa kolekcionarima koji ih traže zbog njihove estetske vrijednosti, kao i zbog njihove povezanosti sa omiljenim franšizama. Funko Pop i anime figure su takođe popularne kao pokloni, suveniri i kao dekorativni predmeti.

Što se tiče proizvodjača, pored pomenutih Funko pop-a, tu su još specijalisti za anime figure Sega, Taito, Good smile company, KotobukiyaBandai, dok se na zapadu ističe Hot Toys, McFarlane, Neca.

Dolazimo do omiljenog pitanja: koja je cl,ena figure?

To zavisi od velikog broja faktora: proizvodjač, veličina, da li je ofarbana, da li je scale figura, kojeg lika predstavlja, iz koje zemlje potiče, odnosno koja firma je prizvodjač.

Cijena zapadnih proizvodjača se formira po licenci, proizvodjaču ili po veličini. U Japanu, anime figure imaju malo drugačiju podjelu.

Najskuplje su scale figure odnosno skalirane figure. To znači da se rade po stvarnim promjerima, tako da imamo 1:7 , 1:8 isl. Ove figure odgovaraju skaliranoj verziji originalnog lika, tako da figure po veličini zavise od veličine samog lika po kojem je pravljena figura. Prepune su dobro odradjenih detalja i odlične farbe.

Non-scale figure su figure koje nijesu dužne da prate skaliranje originalng lika (što ne znači da su izopačene samo im to nije prioritet), one spadaju u srednju kategoriju figura i one su pristupačnije uglavnom su sve lijepo obojene a veličina im varira u zavisnosti od serije i proizvodjača.

Posljednja podjela je Prize figure koje se koriste u crane game aparatima u japanu ali su vremenom postale toliko popularne da se krenulo u masovnu proizvodnju tih figurica. Ova vrsta figura je najjeftinija, ali se ne razlikuje mnogo po kvalitetu. Namjera je da se uštedi na bojenju i plastici, ali većina primeraka je impozantna.

 

Kao što znate, u GameS-u možete da nađete sve gore navedene figure. Bilo da ste mali, veliki ili hobi kolekcionar, u  našim radnjama ćete naći figuru za Vas.

Slični članci

25.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je natjerao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vrijeme do objaljivanja.
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
02.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
April nam donosi tenis, ali i još po neki interesantan naslov