Vijesti/Najnovije
05.06.2024.
Autor: Danica Manojlović

JOCA AJKULA JE RAZBIO GTA!

Od retro igara do Counter Strike-a

Govoreći o muzičkom “projektu” koji će premijerno biti održan u mts Dvorani, Joca Ajkula nije krio svoje ushićenje što se bendu dešava nešto što izlazi iz okvira u kojima je sastav do sada nastupao. Poručuje u startu da je jedino osjećanje koje ga obuzima u toku priprema upravo sledeće: “Ja ću se pred koncert u bekstejdžu osjećati kao gospodin u filmu Vima Vendersa “Nebo u Berlinu”, kada u svojoj glavi izgovorio misli koje je čuo anđeo “I want tell you about the girl, I` ll tell you about the girl” i time nasmijao prisutne.

Dejan Timotijević ispred Simfonijskog pop rok benda kaže da je do saradnje sa Giftom došlo lako, jer su im se energije brzo prepoznale i poklopile “Uvijek kada se desi sudar nekih ideja i energija, to bude fenomenalno. Naravno, treba da se sklope sve zvijezde u tom trenutku. Mi sviramo jako dugo sa mnogim svjetskim zvijezdama kako domaćim, tako i stranim, a onda smo došli na ideju da bi bilo idealno da spojimo BEND sa SIMFONIJSKIM ORKESTROM, koji bi svirao najpoznatije hitove iz pop rok svijeta. Ovo je naša vizija i mislimo da je jako dobro, zato pozivamo sve da dođu 30. maja, jer jedno je sigurno, NEĆETE POGRIJEŠITI“, ističe Timotijević.

Ovaj poseban projekat nastaje sa željom da se mnoga popularna muzička djela 80-ih godina upakuju u novo ruho današnje bogate i raskošne produkcije. Realizuje se pod producentskom rukom Predraga Cvetkovića (Rock Opera, Disco Opera), koji donosi ove čuvene hitove u svježim i obogaćenim simfonijskim aranžmanima violončeliste Dejana Timotijevića, koji je i sam član Beogradske filharmonije.

Dejan Timotijević nam je otkrio kako je kao mlad dosta igrao igrice. Bio je ponosni vlasnik komodora, dok mu je najbolja igrica ikada Ghost and Goblins. Sada više nije zainteresovan za svijet igara već je okrenut samo muzici.

Ghosts 'n Goblins, poznata kao Makaimura (japanski: 魔界村, bukvalno Demon World Village) u Japanu, je platformska video igra koju je razvio Capcom i objavljena za arkadne igre 1985. To je prva igra u franšizi Ghosts 'n Goblins od tada je portovana na brojne kućne platforme. Bio je to veliki komercijalni uspjeh u svim arkadama i kućnim sistemima. Ghosts 'n Goblins je bila među deset najboljih arkadnih igara 1986. godine u Japanu i SAD, šesta najprodavanija kompjuterska igra u Velikoj Britaniji, a verzija za NES prodala je preko 1,6 miliona kertridža širom svijeta. U početku je dobio uglavnom pozitivne kritike od kritičara. Često se navodi kao jedna od najtežih igara svih vremena, a retrospektivno se smatra jednom od najvećih video igara ikada napravljenih.

 

Igrač kontroliše viteza po imenu ser Artur, koji mora da pobijedi zombije, divove (koji se nazivaju “veliki ljudi”), demone, kiklope, zmajeve i druga čudovišta da bi spasio princezu Prin- Prin. Nju je oteo Astaroth (koji se naziva i Đavo ili Veliki Satana, da bi se razlikovao od drugog glavnog demona po imenu Satana), kralj Demonskog svijeta. Igrač može usput pokupiti novo oružje, bonuse i dodatna odijela oklopa koji mogu pomoći u ovom zadatku. Pravilo je da igrač može biti pogođen samo dva puta prije nego što izgubi život, što rezultira ponovnim pokretanjem nivoa ili početkom na kontrolnoj tački ako je igrač dostigao. Štaviše, igrač će izgubiti život ako nivo ne završi u određenom vremenskom roku. Nakon što pobijedi konačnog bossa Đavola, igrač mora da ponovi cijelu igru na višem nivou težine da bi došao do pravog konačnog kraja.

Joca Ajkula nam se pohvalio da je prvi u svojoj školi imao Sinclair Spectrum. Podsjetićemo vas da je to ZX Spectrum +2 koji je označio Amstradov ulazak na tržište Spectruma ubrzo nakon njihove kupovine Spectrum asortimana i Sinclair brenda 1986.

 

Tada su mu omiljene igre bile Manic Miner i Chuckie Egg. Manic Miner je platformska igra koju je za ZX Spectrum originalno napisao Matthew Smith, a objavio je Bug-Byte 1983. Kasnije je ponovo objavio Software Projects. To je prva igra u seriji Miner Willy i među ranim je naslovima u žanru platformskih igara. Sama igra je inspirisana Atari 800 igrom Miner 2049er. Brojni kućni računari i konzole za video igre su ugostile ovu igru. Istaknute karakteristike ove igre su uključivale muziku i zvučne efekte u igrici, odličnu mogućnost reprodukcije i šarenu grafiku, a koja je bila dobro dizajnirana za grafička ograničenja ZX Spectruma. Ovo bila prva igra sa muzikom u igri na Spectrumu, a čije je igranje zahtevalo stalni rad procesora što se smatralo nemogućim. To je postignuto stalnim naizmeničnim CPU vremenom između muzike i igre. Ovo je rezultiralo muzičkim štucavo mucavim ritmom. Muzika u igri je bila raznolika, od In the Hall of the Mountain King iz muzike Edvarda Griega do drame Peer Gint Henrika Ibsena. Napominjemo da je muzika koja svira dok gledate u početni ekran okom naslovnog ekrana je aranžman Blue Danube.

Chuckie Egg je jedan od najvećih 8-bitnih platformera svih vremena. Originalno ga je napisao šesnaestogodišnji Nigel Alderton za Sinclair. Za ovog tinejdžera, Spectrum je otvorio put ka novom svijetu stvaranja igara. U tadašnjim intervjuima Nigel je izjavio da mu je prvi računar bio standardni ZX81 sa 1K RAM-a. Roditeljima je ubrzo dosadilo da ga koristi na porodičnom TV-u pa su mu nabavili prenosivi crno-bijeli televizor. Jako je volio Spectrum. Za programera je to bio tako jednostavan uređaj za korišćenje jer ste mogli da zaobiđete operativni sistem i direktno kontrolišete hardver. Njegove slabosti bile su blokirana boja zasnovana na karakterima i nedostatak procesora zvuka ili pouzdanog medija za skladištenje.
 

Kako je poželio da sam počne da zarađuje, počeo je da radi u radnji. Opsluživao je kupce, umnožavao trake, donosio sendviče programerima i menadžmentu… i samo pomagao uopšte. Radio je tamo nekoliko mjeseci kada im je rekao da i sam piše igru i pitao ih da li bi je pogledali. Svi programeri tamo su sami objavili igrice, a on je bio klinac koji je kuvao čaj, tako da su bili blago zabavljeni zahtjevom. Ali, vjerujući u sebe, pokazao je jednom od programera svoju nedovršenu igru ‘Eggy Kong’ i dobio nevjerovatnu reakciju. Odjednom je razgovarao sa mnom na nivou – postavljajući pitanja i interesujući se. Nikada nije pomislio da igru ponudi bilo kome drugom osim A+F. A+ F Software su osnovali Dag Anderson i Majk Ficdžerald 1981. objavljujući naslove za Acorn Atom i BBC Micro, a bili su odgovorni za igre kao što su Polecat i Early Warning. Međutim, Eggy Kong koji je A+F Softvare preimenovao u Chuckie Egg je lansirao kompaniju u centar pažnje i zaradio bogatstvo. Prvobitni naziv igre govori da je inspiracija bio Shigeru Miyamoto sa Donkey Kong tako da je igra kombinacija negdje na pola puta između Space Panic i Donkey Kong.

 

Joca ne krije svoje oduševljenje serijom Fallout i Fallout igricama jer obožava naučnu fantastiku. Seriju je odgledao cijelu u samo dva dana i toplo je preporučuje.

 

Pored casual igrica, o kojima možete dosta toga pročitati kod nas na blogu, Joca voli da se opusti uz GTA. Složili smo se da iako to nije igra za mlađe od 18 godina, idealan je način da se poslije napornog i stresnog dana opustimo.

A mlađi članovi benda?

Njih potražite u igri Counter Strike, nick NEO.

 

Slični članci

25.
Jul.
2024.
Vijesti/Najnovije
Priča Elden Ring - Shadow of the Erdtree prati vas do misteriozne Zemlje sijenke, potpuno nove oblasti za koju se kaže da je veličine Limgravea, uk...
18.
Jul.
2024.
Vijesti/Najnovije
T2 nam je napokon ponudio informacije o najnovijem NBA 2K25 naslovu, a najbitnije je da imamo datum izlaska!
25.
Jun.
2024.
Vijesti/Najnovije
Elden Ring, epska akciona RPG igra razvijena od strane FromSoftware-a i objavljena od strane Bandai Namco Entertainment-a, brzo je postala jedan od najznačaj...