Vijesti/Najnovije
01.09.2020.

Kako izabrati pravi volan za vas u 2020

Vodič za kupovinu volana za PlayStation 4, Xbox One ili PC

 

Tekst napisao Urednik gaming dela IGN Adria i vlasnik EmuGlx Nikola "Nick" Jovanović

 

Volite vožnje? Dosadilo vam je da vozite na kontroleru ili daleko bilo, tastaturi? Rešili ste da odnesete vašu opsesiju trkama i simulacijama vožnje na sledeći nivo? Krajnje je vreme je da nabavite dobar volan! Izbor volana može biti komplikovan, ima toliko proizvođača, različitih tehnologija koje se koriste, uvek postoji pitanje kompatabilnosti, a i raspon cena koji je poprilično velik. Jedni preporučuju jedno, drugi se kunu u drugo, a šta je tu prava stvar za vas? Nadamo se da ćete saznati nakon čitanja našeg vodiča ispod.

 

Kategorija: ispod 100e

U ovoj kategoriji imamo samo jedan volan čija namena ne mora posebno da se objašnjava. Mario Kart 8 Deluxe na Switchu je super zabavna arkadna vožnja koja sa ovim dodatkom postaje još bolja. Za svu decu i one koje se osećaju tako.

HORI Mario Kart Racing Pro Mini

Zvanično licenciran od strane Nintenda

 

 

Kategorija: Igračke  100 do 150e

Ovde spadaju jeftiniji modeli koji su namenjeni mlađoj populaciji ili apsolutnim početnicima. Volani su uglavnom kompletno plastični, bez mogućnosti velike rotacije, sa plastičnim pedalama, bez kvačila i menjača, sa jednostavnom force feedback tehnologijom ili mnogo češće potpuno bez iste, samo za brzu budžet zabavu. Jedini primer volana iz ove kategorije koji možemo da preporučimo početnicima je:

 

Thrustmaster T80 (PS3, PS4, PC)

 

Rotacija: 270 stepeni
Force feedback: Nema

Prednosti koje Thrustmaster T80 ima u odnosu na druge volane u ovoj kategoriji je što dolazi sa pedalama, i potpuno je kompatabilan sa PlayStation 4.

Postoji i u Ferrari varijanti, a takođe tu je i verzija za Xbox.

 

 

Thrustmaster Ferrari Racing Wheel - Red Legend (PS3, PS4, PC)

Naravno možete se super zabaviti i sa ovim modelima u nekim arkadnim vožnjama, ali za samo malčice više uloženih sredstava možete nabaviti nešto daleko ozbiljnije i zahvaljnije iz sledeće kategorije.

 

Kategorija: Entry level za ozbiljniju priču 200 do 40

U ovu katergoriju spadaju malo ozbiljniji volani koji ispunjavaju neke od sledećih karakteristika:

Minimum 900 stepeni mogućnost okretanja volana

Mogućnost pomeranja volana 1:1 kao u igri je veoma bitna, 900 stepeni predstavlja neki minimum za ozbiljnije volane. Postoje modeli i sa 1080 stepeni mada to vam može biti bitno samo u simulacijama relija ili ukoliko želite da simulirate pravo driftovanje, za većinu “običnih” simulacija 900 je dovoljno tj. neophodno.

Brz i responzivan force feedback

Šta je force feedback zapravo? Sila kojom volan simulira dešavanje na stazi i prenosi na volan kako okruženje tako i otpor prilikom okretanja volana. Postoje tri različite tehnologije sa kojima se ova sila simulira u volanima:

  1. Gear sistemom - preko zupčanika (najstariji način, stariji modeli su bili bučni i grublji)
  2. Belt sistemom - preko kaiševa (relativno novija tehnologija, mekše dostavljanje sile kao i veća snaga)
  3. Direct Drive tehnologijom (bez kompromisa, volan je direktno povezan sa motorom bez zubčanika i kaiševa između; motori ovakvih modela mogu biti teški i 14kg, a i cena nije mala)

U volane ove cenovne kategorije spadaju samo oni sa gear i belt sistemima, a najbolji koje preporučujemo su:

 

Thrustmaster T300RS (PS3, PS4, PC)

 

Rotacija: Podesivo od 270° do 1080°
Force feedback: Kaiševi

Thrustmasterova “pristupačnija” varijanta T500RS volana koji je svojevremeno bio zvanični volan za Gran Turismo 6. Noviji T300RS donosi podršku i za PlayStation 4, kao i najpristupačnije rešenje za force feedback volan zasnovan na tehnologiji sa kaiševima koja pruža skoro do tri puta više snage od konkurencije. Takođe imajte na umu da je na slici iznad GT edicija ovog volana koja jedina dolazi sa pedalama sa tri papučice, dok običan T300RS ima pedale sa samo dve. Iako je već neko vreme na tržištu ovaj volan mnogima predstavlja najbolji odnos cena / kvalitet, ali ipak nema toliko dobre pedale, niti taj premium finish kao sledeći Logitech modeli.

 

Logitech G29 (PS3, PS4, PC)

 

Rotacija: 900°
Force feedback: Zubčanici

Iako ovaj volan koristi sistem zubčanika za force feedback, Logitech je nakon mnogih generacija (G25, G27) ovih sjajnih volana za simulacije usavršio taj sistem tako da skoro da i nema uobičajenih problema koje bi vezivali za ovakvo rešenje. Volan nije bučan, niti je feedback osećaj grub. Ipak dosta je slabiji u odnosu na T300RS ali mnogo kvalitetnija izrada volana (koža i metal), a posebno masivnih i veoma kvalitetnih pedala (koje dolaze sa kvačilom kao standard) može prevagnuti na stranu Logitecha ipak u ovom cenovnom rangu. Iako postoji menjač iza volana (takođe od metala) moguće je dodati i klasičan menjač koji se prodaje odvojeno.

 

Logitech 920 (Xbox One, PC)

Rotacija: 900°
Force feedback: Zubčanici

Ovo je verzija G29 volana za Xbox One koja samo nosi malo drugačije ime a osim par sitnih razlika vezanih za Xbox specifične dugmiće, kao i nedostatak LED svetala i “dial buttona” na volanu, praktično je identičan kao model za PS4.

 

Logitech G923 (PS4, PC / Xbox One, PC)

 

Rotacija: 900°
Force feedback: Zubčanici

Skroz novi Logitech model iz 2020. godine, koji tek treba da se pojavi u prodaji kod nas. G923 predstavlja naslednika G29 / G920 modela, postoji u dve verzije ovoga puta pod istim imenom, G923 za PS4 i PC kao i G923 za Xbox One i PC. Ne donosi previše novina u odnosu na prethodnike po pitanju force feedbacka i stepena rotacije, ali je trenutno jedini volan sa novom inovativnom TRUEFORCE tehnologijom.

Više o ovoj tehnologiji, kao i za kompletne utiske sa ovim najnovijim volanom pogledajte sledeći link.

Protip: Ukoliko se rešite da nabavite neki od ovih volana u 2020. a zainteresovani ste i za PlayStation 5 konzolu krajem godine – bez brige, svi volani koji rade na PlayStation 4 radiće i na PlayStation 5, i u novim igrama kao što je Gran Turismo 7, kako je nedavno potvrdio Sony.

 

Kategorija: Samo za fanatike 500e i iznad

Svi volani preporučeni u kategoriji iznad biće i više nego dovoljni većini igrača u skoro svim mogućim scenarijima, mada samo za najzagriženije fanatike ultra realnih simulacija kao i profesionane takmičare tu su i veoma skupi volani sa izuzetno kvalitetnim belt sistemima force feedbacka. Ukoliko vas volani ove kategorije interesuju, verovatno ste već imali dobru ideju šta vam treba i pre otvaranja ovog vodiča. Ipak, evo naših preporuke i za ovu klasu:

 

Fanatec CSL Elite Racing Wheel

Rotacija: 1080°
Force feedback: Kaiševi

Entry level za Fanatec volane koji kreće sa cenom od oko 500e predstavlja jedan od retkih volana koji je kompatabilan sa PS4 i Xbox One u isto vreme, kao i sa PC-em. Kao i većina modela ovog ranga podržava modifikacije kao što je kompletna zamena izgleda i tipa volana. Uz dodatke koji se kupuju odvojeno ovaj volan lako možete pretvoriti u šta god poželite – recimo F1.

Thrustmaster T-GT

Rotacija: 1080°
Force feedback: Kaiševi

Najbolji volan koji je Thrustmaster ikada napravio. T-GT je trenutno zvanični volan Gran Turismo Lige. Vrhunski kvalitet izrade i najviše dugmića na volanu ikada, čak sa dve analogne palice. Transducer tehnologija koja je takođe unikatna za ovaj volan radi samo u jednoj igri – Gran Turismo Sportu. Jasno je da je u pitanju profesionalni volan koji se koristi isključivo za profesionalna takmičenja, a i cena mu je takva, kada se pojavio prodavao se za oko 800e, a danas može da se nađe i za malo manje.

 

Kategorija: Apsolutno ludilo, Direct drive modularna rešenja 1000e i mnogo više

Direct drive volani nisu jednostavna rešenja kao sve spomenuto do sada, gde jednostavno kupite volan raspakujte ga iz kutije, prilljučite na konzolu ili kompjuter i igrate. Direct drive motori kupuju se odvojeno i mogu i sami koštati oko 1000e i mnogo više, pa je zatim potrebno dokupiti sam volan koji se kači na njih, menjač, pedale sve takođe po “popularnim” cenama. Takođe Direct drive motori zbog svoje težine nikako nisu nešto što ćete zakačiti za vaš kompjuterski sto kada želite da vozite, tako da je sastavljanje tkz. Rig-a zajedno sa trkačkim sedištem neopthodno, što logično samo dodatno diže cenu. Kad se podvuče crta dolazite do i cifre jednog ok polovnog automobila. Evo jednog primera iz ove kategorije:

 

Fanatec Podium DD1

Rotacija: Podesiva do 1080°
Force feedback: Direct drive

Jedan ovakav Direct drive motor bez volana košta oko 1200e, nešto napredniji DD2 model prodaje se za 1500e takođe bez menjača, bez pedala i svega ostalog potrebnog. Volani koji se kače na ovaj motor mogu nekada i sami da koštaju od 300 do 500e. Lepa stvar je što radi i na konzolama.

Naravno, čak ni ovo nije gornja granica, tu je naravno i rekordni SIMCUBE 2 Ultimate motor snage 32Nm koji sam košta preko 3000e, a nakon toga idu i sistemi hidarulike za rig… i tako dalje.

Ko voli nebo je granica!

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Volani HVO0055
Povezivanje: USB Podržani sistemi: Playstation®4, Playstation®3 ili Windows&re...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
329,99 EUR
Veličina
Nova
329 ,99 EUR

Slični članci

27.
Aug.
2020.
Vijesti/Najnovije
Stigao je novi Logitech volan – G923 sa novom TRUEFORCE tehnologijom.