Vijesti/Najnovije
12.10.2020.

Najlošija vest za gejmere u poslednjih deset godina

Čini se da igre poskupljuju.

Ovih nedelja je dosta polemika oko toga da li je cena nove PS5 konzole realna, da li je nestašica prava ili veštačka, da li će se kupovati u radnjama ili sivim kanalima. Činjenica je da se poslednjih par dana iz inostranstva javljaju prijatelji koji se raspituju da li je moguće u Srbiji nabaviti PS5 konzolu jer je u njihovim zemljama to nemoguće zbog rasprodatih količina.

Ali, ovo nije tekst o PS5 konzolama.

Ovo je tekst o činjenici da nas očekuje poskupljenje cena video igara za konzole nove generacije.

Sajtovi specijalizovani za praćenje tržišta, kao recimo Market Watch su sasvim sigurni da ćemo posle 15 godina imati prvo poskupljenje igara. Izdavači povećavaju cene hit igara za konzole nove generacije na 70 dolara, prvi put od 2005. godine!

Izdavači su objavili da će određene igre za novu XBOX konzolu i novi PS5 dostići cenu od $70. Take-Two Interactive Software Inc. je uskomešao svet gejminga preko leta kada su objavili da će njihova košarkaška igra , “NBA 2K21,” koštati više za konzole nove generacije, a nove objave kompanije Sony uključuju dve nove igre sa cenom tog ranga.

Najveći hitovi su imali isti cenovni rang od $60 preporučene cene od 2005, kada su developeri igara počeli da podižu cene sa standardnih $50 kako bi držali korak sa Activision cenom za “Call of Duty 2,” od $59.99. Ukoliko se gleda inflacija, izvesne kompanije koje se bave statistikom tvrde da bi nekadašnja cena od $60 iz 2005 sada iznosila $78.29. Ovde ne mislimo da specijalna kolekcionarska i delux izdanja već samo na ona standardna.

 

 

Postoje i oni koji podizanje cena pravdaju situacijom sa pandemijom COVID-19 virusa koji je sa jedne strane povećao prodaju igara i konzola, ali je sa druge usporio proizvodnju i razvoj istih. Dok su se igrači igrali sa prijateljima on line, iz sigurnosti i udobnosti svojih domova, video industrija je profitirala. Očekuje se da će prodaja video igara u Americi ove godine dostići oko 45,6 milijardi dolara, od procenjenih 200,3 milijarde dolara širom sveta, prema Lewis Ward-u, IDC-ovom istraživačkom direktoru za igre. Širom sveta to je stopa rasta od 21,3%, sa 22 milijarde dolara više prodaje nego u prthodnim prognozama.

Ovog leta je skoro 10 miliona tinjdžera učestvovalo u ispitivanjima o navikama i planovima kada su u pitanju nove konzole, igre koje se plaćaju i igre koje su besplatne. Potvrđeno je da su mladi spremni da kupe nove konzole i nastave da plaćaju unapred za igre uprkos mogućnostima besplatnog igranja. Analitičar Yung Kim je objavio da 63% tinejdžera namerava da kupi konzolu sledeće generacije, od toga 59% na proleće, a 44% je reklo da ih igre koje su besplatne neće sprečiti u kupovini igara koje se plaćaju. 

Naravno, povećanje cene će doneti ne samo veću dobit izdavačima već će ponovo premašiti očekivane cifre kada je u pitanju zarada gejming industrije ove godine. I sledeće godine...

I za kraj, pre nego vas pitamo šta vi mislie o svemu ovome, imajte u vidu da su ovo svetske predikcije ili što bi rekli "don't blame the messenger".

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50015
NBA 2K21 je posljednje izdanje svjetski poznate, najprodavanije NBA 2K serije. 2K21 pre...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29,99 EUR
Veličina
Nova
29 ,99 EUR
Korišćena
29 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50014
Iskusi uspon Milesa Moralesa i njegovo ovladavanje eksplozivnim novim moćima dok postaj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
34,99 EUR
Ušteda 42%
59,99 EUR
Veličina
Nova
59,99 EUR
34 ,99 EUR
Korišćena
59,99 EUR
34 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50010
Od razvojnog tima Bluepoint Games dolazi rimejk PlayStation klasika, igre Demon’s Souls...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
74,99 EUR
Veličina
Nova
74 ,99 EUR
Korišćena
74 ,99 EUR

Slični članci

20.
Sep.
2020.
Vijesti/Najnovije
"U sledećih nekoliko dana ćemo ponuditi više PS5 konzola za preorder – ritejleri će podeliti sa vama više informacija" obj...
15.
Sep.
2020.
Blog
Sony je navodno smanjio planiranu proizvodnju PS5 za svoju fiskalnu godinu, i to za 3 miliona komada.
20.
Aug.
2020.
Playstation