Vijesti/Najnovije
20.10.2020.

Vikinzi nam dolaze!

Valhalla će možda biti i više nego što smo očekivali.

Nakon skoro 7 sati provedenih sa igrom evo i utisaka iz novog Assassin's Creed-a. Video ne sadrži spoilere a verzija igre koju je Nick imao priliku da testira je i dalje WORK IN PROGRESS.

Novi početak za Assassin's Creed?

Ovo je nova Assassin's Creed igra koja dolazi posle male pauze, a poslednji put kada smo imali veću pauzu dobili smo Origins koji je dosta promenio koncept Assassin's Creed igara. Recept je donekle sličan kao u prethodne dve igre, samo što su ovoga puta vikinzi u pitanju. Demo koji sam imao priliku da igram smešten je u jednu od zona u Britaniji, verovatno jednu od prvih nakon uvoda u igru koji još uvek nismo imali priliku da vidimo, tako da moji vikinzi su već imali postavljenu naseobinu koja im služi kao hub na novoj zemlji. Moguće je dekorisati naseobinu raznim statuama ili figurama, usavršavati kuće oređenih NPC-ova koji se bave raznim delatnostima, od upgradovanja oružja, tetoviranja, ribarenja itd. Naravno tu su i mnoge sporedne aktivnosti kao što je vikinška društvena igra Orlog sa kockicama, kamenčićima i pepeljarom sa kojom možete provesti mnogo vremena. U settlementu pronašao sam i gospodina Alvisa (Elvisa?) koji me je naučio drevnoj vikinškoj veštini floytovanja, bukvalno kao u starim Monkey Island igrama potrebno je odgovoriti protivniku rimom, ali i smislom u ovim hiphop freestyle borbama.

Plovidba sa vašom raid ekipom je super, na putu do prvog questa rešio sam i da se iskrcam na sporednu lokaciju i spontano započnem raid sa svojim fellow viking raiderima. Borbeni sistem u igri je malo drugačiji jer sada svi protivnici imaju dve skale, imaju health bar energiju koju im je moguće smanjiti sekirom, kao i stun bar koji se puni kada ih uspešno parry-ujete, i onda kada ih stunujete možete da im izvedete neke fatality like poteze.

Smanjivanje pretrpavanja, i dovođenje u red

Takođe jedan od prepoznatljivih elemenata prethodnih par Assassin's Creed igara je vaša verna ptica osmatrač, ovoga puta to je gavran koji sada ne može više da markuje protivnike na mapi, već služi samo za istraživanje. Sa njim možete otkriti i lokacije na mapi koje su sada svedene na samo tri različite vrste da bi se smanjilo prenatrpavanje i stotine side questova koje vodite u isto vreme. To je sada svedeno na neki razumniji nivo da bi igra bila više fokusirano iskustvo, što 100% pozdravljamo. Tri različita markera na mapi su sada žuti odnosno zlatni koji označavaju neku nagradu koja može da se pronađe, najčešće loot sanduk, a što je tačka na mapi veća to znači da je bolja nagrada u pitanju. Bele lokacije na mapi su artifakti, stvari za sakupljanje, kao što su recimo nove tetovaže ili druge manje bitne stvari za kolekciju, dok su plave tačke world eventovi koji predstavljaju nešto najbliže side questovima od ranije. Ipak dok ne dođete do tačke na mapi ne znate šta vas tačno tamo čeka, tako da ima tu dodatne misterije i motivacije za istraživanje koje su nedostajale u prethodnih par igara gde je čišćenje mape često delovalo kao posao.

Takođe, autori su obećali i da će smanjiti dužinu trajanja igre jer stvari jesu postale malo sulude sa prethodnim delom koji je postao pretrpan i bloatovan u stilu džinovskih open world igara kao što su The Witcher 3 ili još veći Red Dead Redemption 2. Mada ipak za ovu početnu zonu meni je trebalo čitavih 6 ili 7 sati da pređem jedan quest line, tako da nema sumnje biće i ovo duga igra puna dodatnih sadržaja ali će ti sadržaji nadam se biti bolje raspoređeni za jedno smislenije iskustvo - tako svakako deluje za sada.

Lepo je videti i da su neke klasične stvari tipa pentranje po građevinama i hidden blade vraćeni, celo to “Assassin’s Creedovanje” je vraćeno malo više, jer deluje da u prethodne dve igre baš i nije bilo toliko u prvom planu. Sad odakle jednom vikingu parkour veštine, nećemo ulaziti...

Lepote ray tracinga i par nezavrnutih šrafova

Naravno u ovoj Work in Progress verziji koju sam imao priliku da testiram bilo je tu po malo tehničkih problema, ali svekupuno igra deluje skoro pa završeno i radi i izgleda sjajno. Grafika i art style možda nisu očaravajući kao u Ghost of Tsushima ali ray tracing zaista dosta ulepšava stvari posebno kada plovite vašom vikinškom barkom po reci na kojoj se prelamaju zraci zalacećeg sunca i jasno oslikavaju krošnje drveća. Šteta samo što u nekim drugim momentima igra deluje dosta prostije. Grafika je definitivno mixed bag, a kada se sve sabere i oduzme nije to loše mada ipak vidi se jasno da je u pitanju cross-gen naslov a ne neko čudo sa kojim ćemo demonstirati moć novih konzola ukućanima i posetiocima.

Ono što je mene zapravo najviše iznenadilo igrajući Valhallu je što igra definitivno nije samo reskin Originsa i Odiseje, već da zapravo ima tu i nekih drugih većih promena pre svega u odnosu na sam pejsing kampanje, na sve sporedne stvari, od načina na koji gledate mapu do toga kako prelazite glavnu priču. Vibe je definitivno drugačiji i čini mi se za sada makar da je ovo korak u dobrom pravcu za Assassin's Creed serijal i buduće igre.

Assassin's Creed Valhalla izlazi 10. novembra za PC, Stadiju, PlayStation 4, Xbox One kao i Xbox Series X/S, dok 12. novembra stiže i na PlayStation 5.

Testirana igra u ovom snimku je PC verzija.

Slični članci

11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
U posljednje vrijeme, popularnost kolekcionarskih figura postaje sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svijetu i samim prihvatanjem da k...
02.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
April nam donosi tenis, ali i još po neki interesantan naslov