Vijesti/Najnovije
21.10.2020.
Autor: Nikola O

Pitam se, pitam.... Šta su to anime a šta mange?

Games zna odgovor

Svet gejminga je nekima nepoznanica.

Svet cosplay-a mnogi ne razlikuju od maskembala.

Anime i Mange mnogi poistovećuju. Hajde da probamo da navedemo neke osnovne razlike između ova dva.

 

Većina manga odgovara stilu razvijenom u Japanu krajem 19. veka, mada umetnička forma ima dugu istoriju u ranijoj japanskoj umetnosti. Prva savremena manga je izasla kasnih četrdesetih godina dvadesetog veka I to Sazae-san (Jako popularna u Japanu kao i anime), i svima dobro poznati Aastro boy.

Zanimljiv podatak je i to da su mange i dan danas bojene crno belo dok se u anime dodaju boje.

Anime, termin izveden iz engleske reči animacija, koristi se u japanskom jeziku da bi se opisala sva animacija, bez obzira na stil ili poreklo.

U praksi se često dešava na su anime napravljene po uzoru na mange tako da se slobodno može reći da su mange osnovna jedinica Japanske stripovne i animacione scene.

Anime i mange su dugo bili u središtu japanske kulture, sa stalnim talasom popularnosti između generacija. Tokom poslednjih godina, popularnost animea i njegovih manga iz stripova znatno je porasla i na Zapadu. I primetno raste.

 

Šta čini anime toliko popularnim?

 

Jedan od glavnih razloga zbog čega je anime izdržao test vremena i postao sve popularniji širom sveta je  jedinstvena sposobnost da raste sa svojim gledaocima. Mnoga deca su tokom odrastanja gledala anime emisije na TV-u i to: Dragon Ball Z, Pokemon i Yu-Gi-Oh! U to vreme, deca nisu mogla da shvate da gledaju japansku animaciju, ali popularnost emisija znači da im je u srcima stvorila meku tačku za anime.

Sa rastom interneta i usluga strimovanja kao što nude Netflix, Crunchyroll i slične,  anime postaju mnogo pristupačnije i više prilagođene odraslima. Pružaju im mogućnost da prožive svoje detinjstvo kroz popularnije anime filmove, prilagođene uzrastu.

Bitno je napomenuti i činjenicu vezanu za anime i mange, a to je da se bave veoma jednostavnom temom, borbama izmedju dobra i zla. Univerzalna tema za sve uzraste.

Popularne anime koje su, može se reći probile led (pored gore pomenutih) su Mobile Suit Gundam, Cowboy Bebop, Naruto, Bleach, Fullmetal Alchemist…

U svetu gejminga anime i mange su takodje veoma popularne. Poseban žanr igara pod nazivom JRPG je omaž igricama koje su veoma slične (ako ne i urađene)  po manga ili anime serijalu.

Šta je vama interesantnije od ova dva?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Iskusi događaje velike nesreće 100 godina prije igre Legend of Zelda: Breath of t...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
67,99 EUR
Veličina
Nova
67 ,99 EUR
Korišćena
67 ,99 EUR

Slični članci

11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
U posljednje vrijeme, popularnost kolekcionarskih figura postaje sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svijetu i samim prihvatanjem da k...
02.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
April nam donosi tenis, ali i još po neki interesantan naslov