Vijesti/Najnovije
04.02.2021.

Starlink: Battle for Atlas - Interesantna avantura u svemiru

Igra sa figurama koja može da se igra bez figura

Starlink: Battle for Atlas se tržištu Srbije predstavila na dva dešavanja. Prvo je bila specijalna prezentacija najbitnijim retailerima u Srbiji na VIP sastanku u Beogradu sa predstavnikom kompanije Ubisoft a drugo na štandu kompanije Ubisoft decembra 2018. godine u okviru GamesCon sajma gejminga. Iako je gužva bila velika, čekalo se na red da se proba i svi su željno očekivali da se igra pojavi u radnjama, to se nije desilo. Jednostavno, nekada dobar proizvod ne znači i dobru prodaju. Iskreno, tada sam očekivala da igra osvane odmah nakon GamesCon-a u radnjama. Nije bilo razloga za neuspeh. Skylanders-i su pomalo postali dosadni i bilo ih je na svakom koraku i činilo mi se da je Starlink idealan naslednik. Nepredviđene okolnosti ipak mogu ponekada da nas iznenade.

Posebne zakonske regulative za igračke, nezainteresovanost publishera za marketing na ovom tržištu ili nešto treće... Razlog sada više i nije bitan. Bilo je potrebno 2 godine da Starlink dočeka svojih 5 minuta. A o čemu se u ovoj igri radi?

Na prvi pogled, ovo je igra koja pokušava da upadne na žurku koja se već završava. Igre sa igračkama kao što su Disney Infinity, Skylanders i LEGO Dimensions dominirale su u radnjama za igračke pre tri, četiri godine. Ali to vreme je prošlo. To ne znači da Starlink: Battle for Atlas nije dobar. To je igra sa iznenađujuće bogatim i ambicioznim istraživanjima i iskustvom usmerenom na borbu. Ali deo „igračaka“ izgleda pomalo nepotrebno, posebno kada Starlink nagrađuje digitalne igrače više od fizičkih.

Starlink je priča o istraživanju svemira sa posadom likova koji donose jedinstvene ličnosti i veštine sa sobom. Ubisoft je napravio dobar posao na uspostavljanju priznato generičkog „Starlink“ brenda u jedan koji bi mnogi voleli da vide i u nekim budućim igrama. Iskreno, scene su tako dobro urađene da se čini kao da gledate film iz novije Netflix produkcije. A možda Netlix i odluči da snimi film ili seriju sa ovim likovima. Od njih nas više ništa ne može iznenaditi.

Nije nas ni iznenadila osnovna misija koja je standard dečijih igara. Loš momak želi da preuzme galaksiju i na nama tj. vama je da ga zaustavite. Ništa novo i ništa što nismo videli toliko puta do sada. Ipak, ista priča može različita u odnosu na to ko je priča i kako. Dobro zamišljen srednji deo je najzanimljiviji dok saznajete sve o posadi Starlink-a i istoriji zvezdanog sistema koji istražujete.  Čini se da je negde na pola puta razvoja Ubisoft odlučio da ne polaže sve samo na igračke. Istraživanje planeta, napuštene baze, razbijene osmatračnice i dodatne misije sa opcijama uništavanja vanzemaljaca su ono što igru čini interesantnom.  Brod i oružje su odlično dizajnirani.  Svaki od ugrađenih brodova i oružja ima svoje osobine koje su poboljšane modovima prikupljenim vraćanjem delova planete dobrim momcima. Izjednačavanje pilota, broda i oružja sastavni je deo uspeha u Starlink-u, a to podrazumeva pomeranje i zamenu konfiguracija vašeg broda pre, tokom i posle bitke kako biste pronašli najbolji način za uklanjanje neprijateljsa. Zamena brodskih delova je odlična ideja za žanr igračaka, a fizička tehnologija ovde je zvuk. Starlink-ove igračke prepoznaju pilota koji sedi u brodu, vrstu broda, koje je oružje povezano sa levim i desnim krilom, smer u koje je okrenuto to oružje i sve dodatne nastavke krila koje ste dodali. Vi treba da zaustavite borbu a vaše trenutno oružje nije dovoljno dobro? Samo skinete blaster i ubacite drugi na njegovo mesto.

Kako smo već naveli, negde u razvoju je, čini se, Ubisoft odlučio da neulaže „sve“ na igračke. Ukoliko poželite da igrate Starlink bez njih, brodove, pilote i oružje možete jednostavno kupiti digitalno. Ne mislimo da je to bollja opcija jer nemate taktilno zadovoljstvo pucanja i menjanja delova. Digitalne verzije jednostavno smanjuju fizičko "gubljenje vremena" i ubrzavaju zamenu oružja. Digital Edition Starlink dolazi sa više pušaka, brodova i pilota od fizičkog Starter Edition-a, ali nema lepšeg osećaja nego kada na jednoj polici skupljate svoje figurice. Ili kupujete svom detetu iste. Igračke zapravo ne čuvaju nikakve podatke i ukoliko sastavite neverovatnu konfiguraciju oružja i modova i želite da svoj brod ponesete kod prijatelja da odigrate malo, sav vaš napredak i pogodnosti ostaće u profilu vaše lokalne igre. Svaki od ugrađenih brodova i oružja ima svoje osobine koje su poboljšane modovima prikupljenim vraćanjem delova planete. Usavršavanje pilota, broda i oružja je sastavni deo privlačnosti Starlink-a, a to podrazumeva pomeranje i zamenu konfiguracija vašeg broda pre, tokom i posle bitke kako biste pronašli najbolji način za uništenje neprijatelja.

Poređenje ove igre sa nekim drugim... Čini se da je komparacija sa No Man's Sky su neizbežna jer se zaista čini da je Ubisoft koristio tu igru kao osnovnu za celokupno iskustvo igranja Starlink-a. Umesto ogromnog i nasumično generisanog univerzuma prepunog galaksija i planeta, istražujete samo jedan, ručno izrađen zvezdani sistem sa manje od desetak planeta u sistemu. Svaka planeta ima svoje stanište i ličnosti i sve izgledaju odlično na sve tri platforme za igranje. Neznatno bolje izgleda na PS4 i Xbox One.  Put i prelazak između planeta i svemira su interesantni i fluidni. Čak i sa zatvorenim sistemom, osećaj ogromnog sistema za istraživanje je dobro napravljen u Starlink-u. Tamo gde je No Man's Sky podbacio u svom narativu, Starlink unapređuje.  Neke lošije strane od navedene igre su i dalje tu, dizajn planeta i raspored misija Starlinka se dosta ponavljaju pa ćete doživeti istu potragu sa hvatanjem, zadatke skeniranja i borbu za čišćenje baze iznova više puta. Iznenađenja su retka pojava kada očistite čitavu planetu. Nakon toga letite na sledeću i sve isto, ponovo. Letenje između planeta bi moglo da se unapredi.

Dodatak Star Fox za Nintendo Switch igrače je fenomenalan. Ne samo da legitimiše generički brendiranu igru treće strane sa jakim, establiranim likovima za video igre, već i ljubiteljima tih likova omogućava kupovinu i sadržaj za igranje. Iako lako možete videti mesta na kojima su Fox McCloud i njegova ekipa bili upleteni u priču i odlične scene, ostaje činjenica da je njihovo uključivanje obrađeno sa ogromnim poštovanjem. Likovi nikada nisu izgledali ili zvučali bolje.Tu je i negativac sličan Andros-u. Osnovna igra bi mogla da se završi za nešto više od produženog vikenda, ali je za kampanju je potrebno preko 20 sati jer ima dosta skrivenih lokacija. Ukoliko ne spadate u grupu onih koji mrze da ponavljaju misije i zadatke, Starlink može biti dobar izbor.

Sa igračkama ili bez njih, Starlink: Battle for Atlas je dobra svemirska avantura. Iako se borbe ponavljaju, ovo je dobra i zadovoljavajuća strateška akcija sa istraživanjem životne sredine. Nintendo Switch korisnici će svakako najviše uživati u igranju.

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Starlink Battle for Atlas - Starter Pack sadrži: Igru Starlink Battle for Atlas No...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17,99 EUR
Veličina
Nova
17 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41099
Starlink Battle for Atlas - Starter Pack sadrži: Igru Starlink Battle for Atlas...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
17,99 EUR
Veličina
Nova
17 ,99 EUR

Slični članci

28.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Igra će se odigravati u regionu Kalos i sigurno ima mnogo poznatih prijatelja, pa evo svih do sada potvrđenih.
26.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Ne može se reći da smo imali jaku zimu i da smo željni lijepog vremena i sunca, ali ako želite da zaigrate neku igru koja će vas ubaciti u proljećni vajb. ov...
26.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Nakon Assassin's Creed Mirage i Assassin's Creed Nexus igrači su nestrpljii i željni vesti o budućim igrama