Vijesti/Najnovije
04.04.2021.

Da li ste jedan od 533 miliona?

Lični podaci korisnika Facebooka su objavljeni su forumu za hakere početnike

Korisnik foruma za hakovanje je u subotu objavio i ponudio besplatno brojeve telefona i lične podatke stotina miliona korisnika Facebooka.  Objavljeni podaci uključuju lične podatke preko 533 miliona korisnika Fejsbuka iz 106 zemalja, uključujući preko 32 miliona zapisa o korisnicima u Americi, 11 miliona o korisnicima u Velikoj Britaniji i 6 miliona o korisnicima u Indiji. Sadrži njihove brojeve telefona, Facebook ID-ove, puna imena, lokacije, rođendane, biografije i u nekim slučajevima i email adrese.

Profesionalci su pregledali uzorak procurelih podataka i verifikovao nekoliko zapisa podudaranjem poznatih korisnika Facebooka, brojeve telefona sa ID-ovima navedenim u skupu podataka. Takođe su verifikovali zapise testiranjem adresa elektrronske pošte iz podataka postavljenih u Facebook-ovoj funkciji za resetovanje lozinke, koja se može koristiti za delimično otkrivanje korisničkog broja telefona.  Portparol Facebook-a je izjavio da su u pitanju stari podaci koji su ukradeni zbog propusta koje je kompanija popravila 2019. godine.

Iako su stari nekoliko godina, ovi podaci bi mogli da pruže dragocene informacije sajber kriminalcima koji koriste lične podatke ljudi da bi se lažno predstavljali ili prevarili kako bi predali akreditive za prijavu, prema rečima Alon Gala, tehničkog direktora obaveštajne firme za sajber kriminal Hudson Rock, koji je u subotu prvi put na mreži otkrio čitav niz procurelih podataka. Baza podataka te veličine koja sadrži privatne informacije, kao što su brojevi telefona mnogih korisnika Facebooka, sigurno bi dovela do toga da loši glumci iskoriste podatke za izvršavanje napada i pokušaje hakovanja,  naveo je Gal.

Gal je prvi put otkrio procurile podatke u januaru kada je korisnik na istom forumu za hakovanje oglasio automatizovanog bota koji bi mogao da obezbedi brojeve telefona za stotine miliona korisnika Facebook-a u zamenu za cenu. Matična ploča je izveštavala o postojanju tog bota u to vreme i verifikovala je da su podaci legitimni.  Sada je čitav skup podataka besplatno objavljen na hakerskom forumu, čineći ga široko dostupnim svima koji imaju osnovne veštine obrade podataka. 

Šta reći nego - Menjajte šifre stalno!

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Accessories CSD130
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
34,99 EUR
Veličina
Nova
34 ,99 EUR

Slični članci

11.
Feb.
2021.
Vijesti/Najnovije
Ukradeš i onda na aukciji prodaješ... Ovo će svakako biti scena iz filma koji će se snimati jednoga dana o tome šta se sve dešava...
07.
Nov.
2020.
Vijesti/Najnovije
Poznati i uspešni devloper igara, Capcom, objavio je da je bio meta napada hakera ali i da su sigurni da bitni podaci nisu ukradeni.
25.
Oct.
2020.
Vijesti/Najnovije
Ukoliko igrate Among us onda ste svakako primetili da je igra napadnuta od strane hakera. Ukoliko je ne igrate, prenosimo vest.