Vijesti/Najnovije
11.04.2022.

SJEĆAMO SE... Ritam igre sa plastičnim instrumentima: Baciti ili ne plastične bubnjeve?

Baciti ili ne plastične bubnjeve?

Muzika je oduvijek bila sastavni dio naših života. Ukoliko nemamo sluha, zamišljamo da smo pop zvijezde ispod tuša. U pubertetu svi požele da nauče bar osnove sviranja gitare a udaranje noge u ritmu u pokreti u vazduhu kao da sviramo bubanj su sastavni deo slušanja neke fenomenalne pesme. Zbog toga i ne čudi potreba da spojimo igre i muziku, i tome svemu dodamo instrumente. 

Ritam igre testiraju igrače i njihove muzičke sposobnosti na razne načine. Popularizovane od strane arkadnih Dance Dance Revolution, ove igre su često brze i pune energije. Međutim, konzolne ritam igre su počele da postaju prilično ambiciozne sa svojim kontrolnim šemama, dolazeći upakovane sa plastičnim kontrolerima zasnovanim na instrumentima.  Najpopularniji primeri ovog podžanra iz ranih 2000-ih bile bi franšize Guitar Hero i Rock Band, ili Nintendo Donkey Kong serijal.

Međutim, ovi spoljni uređaji retko su kompatibilni sa konzolama trenutne generacije. Jedini ostatak žanra na tržištu je VR ekskluziva Beat Sabre.

 

Guitar Hero

Guitar Hero je serijal igara koje kombinuju muziku, ritam i svirku, kreirana originalno od strane Harmonix i RedOctane, ali ih je kasnije kupio Activision uz razvoj od strane Neversofta. 

Negde početkom ili sredinom 2000-ih, programer hardvera RedOctane otkrio je ritam igru koju je napravio Konami pod nazivom Guitar Freaks, koja je koristila kontroler u obliku gitare i sadržala muziku zasnovanu na rokenrolu. Ova igra je objavljena samo u Japanu, a RedOctane je bio uveren da bi mogli da naprave veoma sličnu igru, sa uparivim kontrolerom gitare, na zapadu. Udružili su se sa programerom ritam igrica Harmonix-om i objavili Guitar Hero u novembru 2005.  

Prva igra je bila izuzetno uspešna, što je dovelo do nastavka, Guitar Hero II, godinu dana kasnije. Harmonix i RedOctane su takođe razvili spin-off igru pod nazivom Guitar Hero Encore: Rocks the 80s, ali je na kraju RedOctane otkupio Activision, a Harmonix MTV. Activision je odabrao kompaniju pod nazivom Neversoft za razvoj sljedećeg naslova u serijalu Guitar Hero.

Prva igra Guitar Hero koju je Neversoft napravio bila je Guitar Hero III: Legends of Rock, i to je bila daleko najuspješnija igra u seriji. Neversoft je predstavio više instrumenata u četvrtom dijelu glavne serije, Guitar Hero World Tour, vjerovatno u pokušaju da se takmiči sa Rock Band koji je izašao nedugo posle Guitar Hero III. Od tog trenutka, serija Guitar Hero je postala više fokusirana na igranje cijelog benda.  

Dok je Neversoft radio na igrama Guitar Hero za konzolu, Vicarious Visions je radio na seriji On Tour, kao i na Wii portovima Guitar Hero igara i iOS verziji Guitar Hero. Beenox Studios je takođe radio na Guitar Hero: Smash Hits za konzole. Iako je Guitar Hero 5 objavljen pre Guitar Hero: Van Halen, Guitar Hero: Van Halen je koristio elemente iz Guitar Hero: Smash Hits i Guitar Hero: Metallica.

Neversoft je takođe razvio spin-off DJ Hero i Band Hero.  

Zbog slabe ponude ritam igara, Guitar Hero: Warriors of Rock je bila posljednja Neversoftova igra Guitar Hero dosta dugo. 2015. se Guitar Hero vratio sa  Guitar Hero Live, razvijenog od strane FreeStyle Games, developera DJ Hero serijala. Ovaj reboot je dosta neslavno prošao. 

Smatra se da je glavni razlog zbog koga su ove ugre stavljene u zaborav nezainteresovanost proizvođača da urade nove verzije instrumenata a o podršci za stare modele je nepotrebno i govoriti. Možda je Youtube ubio Guitar Hero svojim online tutorijalima, možda je bilo teško napraviti aktuelne modele instrumenata (sumnjam), a možda je i dobijanje licenci za pjesme bilo skupo (što opet sumnjam jer imamo Just dance).

 

Glavni serijal

 • Guitar Hero (2005)
 • Guitar Hero II (2006)
 • Guitar Hero III: Legends of Rock (2007)
 • Guitar Hero World Tour (2008)
 • Guitar Hero 5 (2009)
 • Guitar Hero: Warriors of Rock (2010)
 • Guitar Hero Live (2015)

Spin-off igre

 • Guitar Hero Encore: Rocks the 80s (2007)
 • Guitar Hero: Smash Hits (2009)
 • Band Hero (2009)

Spin-off sa bendovima

 • Guitar Hero: Aerosmith (2008)
 • Guitar Hero: Metallica (2009)
 • Guitar Hero: Van Halen (2009)

On Tour serijal

 • Guitar Hero: On Tour (2008)
 • Guitar Hero On Tour: Decades (2008)
 • Guitar Hero On Tour: Modern Hits (2009)

Elektonske

 • Guitar Hero Air Guitar Rocker (2008)
 • Guitar Hero Carabiner (2008)
 • Guitar Hero 2nd Edition Carabiner (2009)
 • Guitar Hero Arcade (2009)

Mobilne igre

 • Guitar Hero Mobile (2008)
 • Guitar Hero III Backstage Pass (2009)
 • Guitar Hero World Tour Mobile (2010)
 • Guitar Hero (iOS) (2010)
 • Guitar Hero 5 (Android) (2010)
 • Guitar Hero 6 (Android) (2010)
 • Guitar Hero Live (iOS) (2015)

Kompilacije

 • Guitar Hero & Guitar Hero II Dual Pack (2007)
 • Guitar Hero II & Guitar Hero: Aerosmith Dual Pack (2008)
 • Guitar Hero: On Tour & Guitar Hero On Tour: Decades Box Set (2008)
 • Guitar Hero III: Legends of Rock & Guitar Hero: Aerosmith Dual Pack (2008)

Otkazane igre

 • Guitar Hero 7 (2011)

 

 

Moj favorit, pored naravno Duran Duran numera je The Beatles: Rock Band. Postoji li osoba koja nije oduševljena njihovim pjesmama... Ukoliko nijeste odgledali film o svijetu bez muzike ove grupe, obavezno pogledajte. Ovo je igra u kojoj se približavte cijelom bendu, gitara, bas i bubnjevi, i još uvijek je jedna od najboljih zabava. I zaista, kao projekat, to je vjerovatno bio vrhunac ere. Nema sumnje da su EA, MTV Games i Harmonix morali da se namuče sa brojanjem novca kako bi obezbijedili prava za najpoznatiji bend svih vremena, a ono što je fascinantno je da je rad koji su uradili u miksovanju numera doneo neke od najkvalitetnijih kopija muzike Bitlsa koja se do tada čula.

Giles Martin, sin poznatog producenta Bitlsa Džordža Martina, mukotrpno je rekonstruisao i poboljšao izvorne snimke, koji su zatim pretvoreni u 'stems' koji bi mogli da podrže svaki dio i njihovu igru. Vrsta posla obavljenog na igrici se i dalje koristi za proizvodnju mikseva kultnih snimaka.

Čak i na Wii konzoli, koja je naravno ima vizuelne prikaze standardne rezolucije 480p, igra je izgledala fantastično. Razvojni tim je očigledno poštovao i divio se bendu, jer su stil i kvalitet muzičkih spotova i izvođenja za svaku numeru bili odlično urađeni. Osjećalo se kao da igrate kroz istorijski redizajniranu zlatnu eru u muzici. Da budemo iskreni, niko od nas nije vjerovao da nas to sviranje čini ekspertima na pravim instrumentima. Dijelovi bubnjeva su pojednostavljeni, a gitara je mogla mnoge da napravi virtualnim majstorima. Rok pjesme na plastičnoj dršci sa šarenim dugmićima ne čini nikoga gitaristom. Ali kakva je to bila zabava! Pravo iskreno ispunjenje želja!

Nažalost, i EA i Activision, kao izdavači su preterali tada, preplavivši tržište sa previše nastavaka i varijacija skupih dodataka. Prodaja je opala, a pokušaj povratka godinama kasnije je propao. Kao i mnogi veliki trenuci, bio je to plamen koji je goreo previše jarko. Ali ipak... Retro je in i sve se vraća pa ću možda i ja obrisati prašinu sa tih instrumenata ukoliko ih neko nije pokrao iz podruma, i zasviraću sa ćerkom i uz malu pomoć mojih prijatelja.

 

Koja je vaša omiljena numera iz ovog perioda?

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

07.
May.
2022.
Vijesti/Najnovije
Sve je više informacija u vezi sa bivšim producentom Rokstar-a Leslie Benzies-om i njegovom novom igrom Everywhere, a one potvrđuju da je ...
04.
May.
2022.
Vijesti/Najnovije
Novih naslova će biti, ali hitova...
04.
May.
2022.
Vijesti/Najnovije
U srcu svakog evropskog grada osnovanog prije 19. vijeka, nalazi se crkva. Isto je i sa Annom 1800.
25.
Apr.
2022.
Vijesti/Najnovije
Ako volite "Elden Ring," evo filmova koji će vas podsjetiti na različite aspekte vašeg putovanja kroz The Lands Between. Od kultnih hit...
25.
Apr.
2022.
Vijesti/Najnovije
Postoji jedan žanr koji kažu da je omiljen među muškom populacijom, a ipak tokom godina se sve više zaboravlja... ekstremni sportovi.
25.
Apr.
2022.
Vijesti/Najnovije
Kakav video i radio zvijezda... Google je mnogo toga promjenio a pitanje je da li je sve bolje.
22.
Apr.
2022.
Vijesti/Najnovije
Ples je igra, a igra sa muzikom i plesom je nekada bio najčešći izbor mnogih. Šta se to promjenilo pa su ove igre izgubile na svojoj popularnos...
17.
Apr.
2022.
Vijesti/Najnovije
Za dobre proizvode su potrebni strast, vrijeme, ljubav i...
17.
Apr.
2022.
Vijesti/Najnovije
Glavni čovjek, veoma aktivan na Linkedin platformi, ali i Twitter-u, Pavel Sasko, nedavno je rekao da studio još uvijek “radi na” pro&scar...
17.
Apr.
2022.
Vijesti/Najnovije
Da li ste pomislili da prsten za igranje može drastično da promjeni uspjeh igre?