Vijesti/Najnovije
04.05.2022.
Autor: Adi Zeljković

ANNO 1800 – RECENZIJA: Budite pametni!

Budite pametni!

U centru vašeg grada nalazi se veličanstvena katedrala. Njen spektakularni toranj seže do neba i obasjava živote svakoga ko tuda prođe. Iako je crkva lijepa, u njoj se kriju misterije.

U srcu Anno 1800 leži zastrašujuća i složena finansijska simulacija. Može se činiti kao da nadgledate uspon i povremeni pad grada u evropskom stilu koji ulazi u industrijsko doba. Igrajuči Anno 1800 naučio sam više matematike nego u srednjoj školi.

Svaka nasumično generisana mapa u osnovnom sandbox modu razvija se kao uglavnom prazno platno, blistavo more prošarano plodnim ostrvima koji čekaju da ih preuzmete vi i vaši protivnici. Kako rastete i širite svoj domet na više ostrva i u Novi svijet, a vaše carstvo prolazi kroz industrijsku revoluciju, koristićete naprednije tehnologije, vađenje uglja i nafte za pogon velikih fabrika. Ali osnovni princip ostaje konstantan. Zadovoljite svoju populaciju tako što ćete ih zaposliti za proizvodnju prirodnih resursa.

 Sve postaje proizvodni lanac koji možete konfigurisati i optimizovati.

Izbori koje ovdje donosite na početku su relativno jednostavni. Netaknuti teren vašeg prvog naselja olakšava postavljanje pletilja u blizini farme, tako da se vuna brzo isporučuje, a skladište je u dometu, tako da se gotova roba može prikupiti za trenutnu prodaju.

Ali, uskoro potreba za mornaricom znači da ste morali da izgradite jedriličarsko dvorište koje sada prebacuje vunu koju je prethodno koristila pletilja.

Izgradnja još jedne farme ovaca znači pronalaženje fizičkog prostora za dodatnu farmu, kao i za sve dodatne stambene prostore za nove farmere. Produžite ovaj scenario nekoliko sati u igru ​​i on će obuhvatiti desetine proizvodnih lanaca koji su sve složeniji.

Upravljanje ovim proizvodnim lancima, bilo da se radi o radnoj odjeći i jedrima ili pivu i džepnim satovima, dobra je vježba u svojevrsnom smislu. Znate da morate potrošiti resurse da biste rasli, ali vaš uspjeh zavisi od pronalaženja one slatke tačke koja se stalno kreće između prekoračenja i nedovoljno ulaganja. Neophodno je održavati protok potrebnih resursa i zadovoljiti potrebe vašeg stanovništva za stanovanje i posao, ali to nije dovoljno.

Da biste održali čvrstu ruku u svojoj ekonomiji, morate cijeniti različite finansijske poluge koje su vam dostupne, omogućavajući fina prilagođavanja poreskih stopa i veličine proizvodnje koji zaista mogu značiti razliku između držanja u plusu i bankrota.

Anno 1800 je fina vizuelna slagalica planiranja grada, u kojoj morate paziti na dizmenzije zgrada, te da li se uopšte ta građevina tu uklapa. Ovdje pomaže alat za “premještanje” koji vam omogućava, bez ikakvih troškova resursa, da podignete i premjestite bilo koju zgradu na drugu lokaciju.

Treba da otvorite policijsku stanicu u centru grada, ali nema mjesta? Samo pomaknite obližnje kuće dalje niz ulicu kako biste stvorili prostor. Zaista izgleda krajnje lijepo i kada se sve spoji, poput izuzetno detaljne diorame koju možete podešavati do mile volje.

 Postoji čak i način rada u prvom licu koji vam omogućava da hodate ulicama i posmatrate sve svoje građane kako obavljaju svoje svakodnevne poslove.

Jednostavne stvari poput saznanja koliko mlinova brašna i farmi žitarica podržavaju pekaru jednostavno nijesu dovoljno jasno saopštene u igri ili u nepostojećem priručniku. Proveo sam sate u pokušajima i greškama u takvim situacijama prije nego što sam pronašao sveobuhvatni spoljnji wiki na koji sam stalno koristio dok sam igrao.

Postoji način kampanje koji funkcioniše kao vodič prije nego što vas prebaci u glavni sandbox. A tu je i dodatna postavka koja omogućava lakše iskustvo, pružajući vam konkretne ciljeve u odgovarajućim trenucima.

 

ZAKLJUČAK

Proveo sam sve svoje vrijeme igrajući Anno 1800 u blagom stanju anksioznosti. Kao sim za izgradnju grada koji naglašava ekonomsko upravljanje, robustan je i moćan kao i fabrike čelika kojima zagađujete nebo. Ali uz svu prirodnu ljepotu njegovog ostrvskog raja i arhitektonskog sjaja crkvi, pozorišta i molova, proveo sam sate i sate i definitivno je ovaj naslov moja preporuka!

 

 

8 ODLIČNA

 

POZITIVNO

+ Upravljanje resursima i izgradnja objekata izgleda fenomenalno

+ Besprekorno prebacivanje regiona je impresivan tehnički podvig

 

NEGATIVNO

– Preporučljivo korišćenje nekih guide-ova

– Neprospavane noći

Slični članci

11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
U posljednje vrijeme, popularnost kolekcionarskih figura postaje sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svijetu i samim prihvatanjem da k...
02.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
April nam donosi tenis, ali i još po neki interesantan naslov