Vijesti/Najnovije
21.05.2022.
Autor: Pitchwise Grgoljblaster

Društvena igra Paklopagos: Upravo ste preživjeli brodolom

Upravo ste preživjeli brodolom

Upravo ste preživjeli brodolom. Vi i još šačica ljudi nalazite se na pustom ostrvu. Od jahte je ostala olupina, hrane i vode ponestaje, treba bježati odatle što prije. Ali, možda neki od vas žele da ne bude baš svako iz grupe na okupu kada se splav otisne ka pučini.

Ovo je ukratko postavka igre Hellapagos, odnosno Paklopagos kako glasi naziv lokalizovanog izdanja. Mala kutija koja zauzima isto tako malo mjesta na stolu, ali koja sadrži materijale za čak 12 igrača. Da, po srijedi je tzv. party igra, odnosno brza društvena igra za veliko društvo. Pravila su lagana, potezi se brzo odigravaju i pritom imate priliku da napravite rusvaj za stolom.

Paklopagos je, prije svega, igra baratanja ograničenim resursima. Osim što je potrebno izgraditi po splav za svakog preživjelog brodolomnika, morate na kraju svakog dana, tj. runde, obezbijediti dovoljno hrane i vode. Na svom potezu možete pecati, sakupljati vodu, sakupljati drva za splav, ili otplivati do olupine brodića u nadi da ćete naći korisni predmet ili malo više namirnica. Možete uraditi samo jednu od ove četiri stvari, što znači da je svaki potez ograničen i da od samog početka igra zahtjeva tijesnu saradnju igrača, planiranje i dobru procjenu rizika. Jer, možda nećete upecati puno ribe, možda na brodu nađete prljave gaće umesto lanč paketa, ili vas ujede zmija u šumi. Vrlo brzo ćete shvatiti odakle dolazi “pakao” u Paklopagos.

Dobar dio ove igre se zasniva na sreći. Kada pecate, vučete kuglicu iz vreće i koliko je na njoj nacrtano ribe toliko ste hrane našli. Špil sa kartama na brodu ima mnogo korisnih stvari, ali isto tako je pun đubreta i metaka (vidjećete i zašto). Od vremenskih uslova zavisi da li ćete uopšte moći da nakupite vode. Na kraju, gradnja splava vam uvijek da jednu dasku, a onda možete rizikovati i vući kuglice iz vreće – svaka bijela dodaje dasku, ali ako izvučete crnu (šansa 1 u 6) onda ne samo da svo drvo koje ste sakupili propada, već zbog ujeda zmije propuštate sljedeći krug. Paklopagos je poprilično surova igra, koja postaje još surovija kada treba podijeliti hranu i vodu. Kraj kruga i jednog dana u igri obilježava raspodjela pomenutih namirnica. Ako nečega zafali, a u tom momentu igrači nemaju da doprinesu resursom, kreće glasanje za izbacivanje i tako sve dok se ne izmiri dovoljno brodolomnika. Kao Survivor, samo što u okvirima igre ne znači da vas helikopter vozi nazad u studio već vas pojedu ajkule.

Zbog toga je Paklopagos igra za specifičan tip igrača i grupe u kojima nema “ljutiša”. Vrlo lako se može desiti da se grupa preživjelih brodolomnika prepolovi već poslije dva kruga, naročito ako neko odluči da bude malo sebičniji od ostalih i namirnice iz karata odluči da čuva za posljednji trenutak tokom glasanja. Nego, pištolji? Pa vidite, u igri možete naći pištolj i metak, te tako eliminisati igrača iz ostatka partije ako vam se zamjeri. Gubljenje poteza se takođe neće svakome svidjeti, naročito u igri gdje je svaki igrač bitan i gdje postoji tijesan vremenski limit (u špilu sa vremenskom prognozom nalazi se uragan koji pokreće posljednju rundu). Ima tu naravno situacija zbog kojih ćete se valjati od smijeha, apsurdnih scena koje spontano nastanu i prilika da napravite Among Us, samo na ostrvu.

Paklopagos je interesantna igra, koju doduše ne preporučujemo da igra sa manje od 5-6 igrača iako na kutiji piše da je minimum troje. Standardno kvalitetne komponente koje Gigamic proizvodi su tu, brze i urnebesne partije su tu, a tu je i relativno niska cijena po kojoj se igra prodaje u domaćim prodavnicama. Ovo nije igra za svako društvo i može se lako desiti da, zbog ogromnog faktora nasumičnosti, imate jako loše partije kada imate utisak da nema progresa. S druge strane, kratke partije znače da ćete u jednoj večeri bez problema uklopiti nekoliko partija Paklopagos za redom i konačno biti među preživjelima kada uragan naiđe.

Više o društvenim igrama na pitchwise.net

Trenutno nema komentara

Slični članci

16.
Jun.
2022.
Vijesti/Najnovije
Fan igre God of Warje podelio video sa swap modom u akciji, u kome su Pirati sa kariba, Jack Sparrow i Davy Jones.
16.
Jun.
2022.
Vijesti/Najnovije
Najnoviji oglasi za posao na  The Molasses Flood sugerišu da studio radi na multiplayer Witcher spin-off igri.
04.
Jun.
2022.
Vijesti/Najnovije
Mislimo da će se za svakoga naći ponešto.
29.
May.
2022.
Vijesti/Najnovije
Igra se kao samostalna igra ili kombinuje sa drugim Funkoverse strateškim igrama za vrhunski duel čarobnjaka epskih razmjera.
21.
May.
2022.
Vijesti/Najnovije
Kada odvojimo otkazane i pomjerene igre, kao i hitove o kojima smo pisali, kako izgleda lista novih naslova u 2022?
21.
May.
2022.
Vijesti/Najnovije
Bloodborne univerzum se proširuje, ovog puta kroz novu ograničenu seriju iz Titan Comics-a
07.
May.
2022.
Vijesti/Najnovije
Sve je više informacija u vezi sa bivšim producentom Rokstar-a Leslie Benzies-om i njegovom novom igrom Everywhere, a one potvrđuju da je ...
04.
May.
2022.
Vijesti/Najnovije
Novih naslova će biti, ali hitova...
04.
May.
2022.
Vijesti/Najnovije
U srcu svakog evropskog grada osnovanog prije 19. vijeka, nalazi se crkva. Isto je i sa Annom 1800.
25.
Apr.
2022.
Vijesti/Najnovije
Ako volite "Elden Ring," evo filmova koji će vas podsjetiti na različite aspekte vašeg putovanja kroz The Lands Between. Od kultnih hit...