Vijesti/Najnovije
10.11.2022.

Digital Markets Act vraća FORTNITE na iPhone telefone u Evropi

Uprkos "Fortnite-u" koji jedna od najpopularnijih video igara na tržištu danas, Epic Games' Battle Royale naslov je zabranjen za pojavljivanje na Apple uređajima od 2020.

Igra je izbačena iz Apple App Store-a zbog toga što je Epic Games ponudio igračima da kupe V-bucks, valutu u igri u "Fortnite-u, direktno kroz igru, zaobilazeći da se dio profita da u Apple Store. Uklanjanje "Fortnite-a" iz App Store-a izazvala je ogromnu polemiku, koja je čak dovela do tužbe. Od razlaza između Epic Games i Apple, Epic je nekako pronašao načine da se igra može igrati na iPhone-u, iako ne u svom potpunom, najsavremenijem obliku.

Krajem 2020. godine, Epic Games se udružio sa NVIDIA GeForce Now servisom za igre u oblaku, što je, na neki način, vratilo naslov na iOS uređaje. "Fortnite" igri može se pristupiti i preko Xbox Cloud Gaming-a, koji je takođe dostupan na iPhone-u. Međutim, do sada, "Fortnite" još uvijek nije vraćen na Apple Store i nema naznaka da će se vratiti.

Međutim, sve bi to moglo da se promjeni vrlo brzo. Barem za korisnike u Evropi.

Od 2. novembra, imamo Zakon o digitalnim tržištima u EU. Za sve koji ne znaju za taj akt i šta on treba da uradi, Zakon o digitalnim tržištima ima za cilj da izjednači uslove poslovanja preduzeća koja se oslanjaju na digitalnu distribuciju kao svoje poslovne modele. U suštini, to znači da zatvorene prodavnice poput Apple Store, što bi se smatralo "čuvarom kapije" na jeziku DMA, mora da otvori svoja vrata aplikacijama trećih strana (po TheGamer-u). To bi značilo da će, uprkos prethodnim problemima sa igrom, Apple biti primoran da ugosti "Fortnite" na svojoj platformi.

Ovo možda nije proces preko noći.

Za sada, EU nije odredila Apple kao čuvara kapije. Međutim, obzirom na kriterijume potrebne za postizanjem takve oznake, čini se da je samo pitanje vremena kada će Apple Store biti primoran da se otvori za mnoštvo programera trećih strana. Kriterijumi za kompaniju koja se smatra vratarom svode se na veličinu kompanije, kontrolu nad važnim prolazom i samodovoljnost i održivost. Sigurno bi Apple, jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, ispunio sve ove kriterijume.

Nepoštovanje ovog novog zakona će rezultirati novčanim kaznama, periodičnim plaćanjem kazne, a potencijalno čak i "otpuštanjem (dijelova) preduzeća.

Igrači u Evropi će morati da sačekaju da vide kako će novi zakon uticati na "Fortnite," ali postoji nada da će mobilni Apple igrači uskoro moći da se vrate.

Trenutno nema komentara

Slični članci

03.
Dec.
2022.
Vijesti/Najnovije
Imamo kandidate za Game Award ali dobro bi bilo da imamo nagrade i za najveća razočarenja. Možda bi se ove igre svakako tu našle.
07.
Dec.
2022.
Vijesti/Najnovije
Decembar je nekako uvijek pun sa dešavanjima ali ćemo svakako zapamtiti utorak 6. decembar..
07.
Dec.
2022.
Vijesti/Najnovije
Predstoje nam neka velika izdanja video igara zakazana za decembar 2022. godine, baš na vrijeme za praznike. Evo svega što vas čeka.
07.
Dec.
2022.
Vijesti/Najnovije
Dok je prethodni naslov serijala na listi razočarenja u 2022. godini, najnoviji ima odlični početak.
04.
Dec.
2022.
Vijesti/Najnovije
Destroy All Humans serijal je kolekcija haotičnih i smešnih sekvenci koje ili vi sami stvarate, ili koje vam igra nabija direktno facu. Ako vam premis...
04.
Dec.
2022.
Vijesti/Najnovije
Igrači koji žele da na kratko pogledaju kako će izgledati predstojeći Assassin's Creed Mirage mogu to iskusiti kroz njegov besplatni crossover sadrž...
04.
Dec.
2022.
Vijesti/Najnovije
SONY nije oduševljen ovom akvizicijom a čini se da ima dobre razloge, bar kada je u pitanju Call of Duty.
03.
Dec.
2022.
Vijesti/Najnovije
Splatoon 3 je otkrio prvi veliki Big Run koji dolazi u igru i izaziva igrače da odbrane Wahoo svijet od invazije Salmonids-a.
25.
Nov.
2022.
Vijesti/Najnovije
Borba će možda malo biti uzdrmana jer će igrači morati da se naviknu na novi sistem i nauče kako da se kreću ovim menijem inventara što je brže moguće...
25.
Nov.
2022.
Vijesti/Najnovije
Sada kada znamo ko su nominovani, a znamo i koje igre ste kupovali i hvalili, čini se da su neke igre neopravdano izostavljene.