PC
23.10.2020.

Spartan Gear Lochos tastatura - Prijatno iznenađenje za mnoge

I tri dana 20% promo popusta na online kupovinu

 

Spartan Gear je brend koji se nekako nezapaženo pojavio na našem tržištu.

Da li je u pitanju preterana ponuda na istom u ovom cenovnom rangu, nezainteresovanost grčkog distributera za tržište Srbije ili nešto treće, sada je nebitno. Činjenica je da je ovaj brend odličan primer onoga da se upornost i doslednost isplate.

Posle godinu dana smo počeli da primećujemo njihove proizvode poznate u Evropi po odličnom odnosu cene i kvaliteta. Sve periferije se prave u Kini ali ih disribuira kompanija iz Grčke, a u Srbiju uvozi Games.

Za potrebe testiranja smo dobili par najnovijih Spartan proizvoda (napomena -bili su u momentu testiranja i pisanja recenzija) i već par nedelja ih testiramo. Iskreno, uraditi blic testiranje ili raditi par dana na proizvodima nije uvek davalo najrealnije rezultate. Pravi osećaj o proizvodu imate kada ga koristite malo duže i onda prođete sve realne situacije i vidite kako se isti ponaša. Tastatura Lochos je testirana mesec dana i mislim da je vreme da vam prenesem utiske.

Prvo i najbitnije, bar kada je Srbija u pitanju je cena.

Govorimo o mehaničkoj tastaturi koja košta 3.799 dinara!

Ne memabranska već mehanička. Par puta sam prvo proverila cenu pre nego sam otvorila kutiju kako bi proverila očekivanja sa ponuđenim. To se zove iznenađenje!

Čim tastaturu uzmete u ruku, primećujete estetski odlično urađenu metalnu ploču sa gornje strane. Neki kažu da podseća na Razer BW X Chroma. Vrtite je u ruci, zagledate i tražite neki primetni nedostatak obzirom na cenu, ali nema ga. Jedino što je primetno na prvi pogled je da ne postoji neki žljeb ili deo kojim bi se bolje namestio kabl. Kada smo kod USB kabla, on je crn, klasičan i "pleten" pa je "cat proof" jer im nije interesantan za igranje i grickanje. Donji deo tastature ima dva nosača koje jednostavno pomerite za nameštanje tastature u nakrivljeni položaj i dve gumene nogice protiv klizanja. Moram da napomenem da mi je nagib kada se nameste nosači baš taman.

Tastatura ima devet različitih modova pozadinskog osvetljenja. OK, znate i sami da je to u praksi osam plus deveti koji isključuje osvetljenje. Osvetljenje podešavate pomoću odgovarajućeg tastera na desnoj strani, između tastera Fn i Ctrl. Osvetljenje prolazi ravnomerno između tastera, i jako je prijatno za rad i igranje. Tu je mogućnost podešavanja jačinje osvetljenja na tri različita nivoa. Lochos nema prateći softver i to znači dve stvari: da ne možete kreirati sopstvene obrasce osvetljenja i da se sva podešavanja nameštaju direktno na tastaturi. Naravno, nameštaju se preko odgovarajućih tastera. Šta znači činjenica da nemate mogućnost kreiranja sopstvenih obrazaca za one koji su novi u gejmingu? Jednostavno, nema predpodešavanja osvetljenja za razne igre, poput na primer CoD-a, ili još bolje da pojasnimo - idealna je za online igranje. Ovde moram da napomenem da sam oduševljena sa bojama koje su nestandardne i primetna je fenomenalna mint zelena ali i sve ostale boje koje su nekako više pastelne i prijatnije za oko. I još prijatnije za gejmerke.

Sparan Gear Lochos tastatura - otporna na mačke

 

Tasteri su bučni taman koliko treba. Postoje gejmeri koji odmah u startu otpisuju tastature koje nisu dovoljno bučne jer "nije dobra ona koja ne probudi nekoga u kući". Meni iskreno više prija kada su tihe ali je Lochos neka srednja varijanta pa je možete slobodno koristiti i za rad. Na osnovu specifikacija, Lochos ima 50 miliona klikova. Tasteri su mnogo su bolji nego što bi se moglo očekivati od tastature koja košta 3.799 dinara. Čini se da je u pitanju ABS plastika koju srećemo na velikom broju modela na našem tržištu. Spartan Gear Lochos ima Xinda plave svičeve koji su, kako smo već napisali, kalibrisani za 50 miliona klikova. U poređenju sa drugim vrstama svičeva, ovi su nekako manje bučni. Slova i znakovi na tasterima su odlično odštampani i osvetljeni.

Anti-ghosting je limitiran na 26 tastera i radi odlično. Kao neko ko je nekada radio i kao daktilograf, nemam nikakvih zamerki na brzinu kucanja (pod uslovom da su mi nokti kraći). U poređenju sa nekim drugim modelima, brža je. O procentima greške ne bih, jer je moj problem prebacivanje sa engleskih na srpske tastere zbog stalnih promena poslova koje radim i onda i sama automatski pravim greške sa z i y...

Nekima je bilo čudno što sam u prethodnoj recenziji stavila napomenu da proizvod može biti odličan poklon za male gejmere zbog svoje niske cene.

Razumem one koji kažu da ne bi poklonili ono što ne bi kupili sebi ali ja to, posle toliko godina u ovom poslu, vidim na drugi način. Poklone kupujemo iz raznih razloga. To mogu biti rođendani, kurtoazne posete a često ih kupujemo i osobama koje mnogo i ne poznajemo. Sigurna sam da u takvim situacijama ne kupujete ono što bi kupili i sebi jer nisu isti fondovi a i osobe. Nekada imate samo informaciju da je "dete gejmer" ili "voli one gejmerske stvari što svetle". U takvim situacijama predlažem da ne kupujete bilo šta što na sebi ima oznaku GAMING već da vidite šta je najbolje u onom cenovnom rangu koji ste zamislili. Tada obratite pažnju i na pakovanje i na karakteristike. Nadam se da je sada malo jasnija prekoruka "Idealno za poklon".

Ova tastatura je definitivno najbolja preporuka kada je u pitanju poklon. Ali, odlična je i za sve one koji trenutno nisu u mogućnosti da odvoje veće sume novca a želja im je da imaju mehaničku tastaturu ili su početnici kada je u pitanju gejming.

 

Za

  • Fenomenalne boje (nestandardne RGB boje)
  • Odličan dizajn
  • Neverovatno pristupačna cena

Protiv

  • Nema torbicu za nošenje
  • Nema naslon za dlanove
  • Nema mogućnost kreiranja sopstvenih obrazaca osvetljenja

 

Zaključak

Definitivno najjeftinija mehanička tastatura trenutno na tržištu koja će vas iznenaditi dizajnom i kvalitetom.

 

I da se vratimo na poklone još jednom.

 

Games odobrava promo popust od 20% na sve online kupovine ove tastature i to od 23.10.2020 do 25.10.2020.

Dovoljno je da samo stavite tastaturu u korpu i popust će se automatski obračunati!

Slični članci

20.
Oct.
2020.
PC
IGN Adria je testirala naše Spartan Gear Thorax slušalice i evo recenzije.
17.
Oct.
2020.
PC
Peltast je bio vojnik grčke pešadije koji je obično bio naoružan kopljem i nosio je laki štit. Porelom iz Trakije, Peltast je bio prepoznatljiv...
14.
Oct.
2020.
PC
Ukoliko nise pročitali recenziju naših AGOGE slušalica na IGN Adria, red je da se podsetimo njihovih komentara. I naravno, omogućimo svima...