PC
13.01.2021.
Autor: Danica Manojlović

G923 i mi

Novi Logitech volan napokon je stigao na naše tržište

Logitech je uvek imao volane koji su po mnogima klasa ispred ostalih. I ti volani su uvek toliko i koštali.

U vremeplovu smo pisali o nekim promocijama koje je Logitech nekada pravio što u vozovima, što u Vršcu. Pisali smo i o tome da je jedan njihov volan koštao kao polovni Yugo ali je uspevao da se prva isporuka uvek rasproda za par dana.

Zbog toga i ne čudi interesovanje kupaca za prošle godine najavljeni G923.

Ukoliko krenemo sa objašnjenjima o razlozima kašnjenja, potrajaće. Ukratko, nije kriv ni Logitech ali ni uvoznik. Jednostavno, neke procedure kod nas mnogo duže traju nego u nekim drugim zemljama. Sada su sve procedure gotove i G923 je tu!

Podsećamo vas da je test primerak odavno završio u rukama Urednika za gejming IGN Adria, ali i našeg saradnika, Nikole Jovanovića Nick-a. Videli ste kako ga je namestio, testirao i kako se sa njima "igrao". Nikola je inače napisao i njegovo viđenje ponude volana na tržištu u 2020. godini

Logitechov volan "za trke" kako navode, mada iskreno, volan je volan pa bile to trke ili simulacije, G923 ima novi sistem koji uvodi dodatni nivo force feedback-a u odnosu na prethodne mode kao što su Logitech G29 i G920. Nazvana „Trueforce“, ova tehnologija je u osnovi dizajnirana da uzima podatke iz fizičkog i audio paketa podržanih igara za trke i koristi te informacije za isporuku dodatnih senzacija i vibracija sa volana i na vaše ruke. Rezultat koji se oseća je bogatiji u poređenju sa navedenim modelima, iako kao relativno novi proizvod, trenutno ima neka ograničenja kada je u pitanju podrška za ovu funkciju u samim igrama.

TRUEFORCE™ - jedinstveni taktilni feedback sistem koji pruža ultra-realistično iskustvo u sinhronizaciji sa fizikom i audiom vaše igre.

Logitech je ranije prodavao volane za specifične konzole. G920 za Xbox One i G29 za PS4 (što je uglavnom isti proizvod, ali sa nekoliko dodatnih funkcija, poput brojčanika sa 24 tačke i set LED indikatora). Ovoga puta je Logitech rešio da "pomiri" strane. Postoje prirodno dve verzije G923 - jedna dolazi sa ugrađenim tipičnim PlayStation kontrolama, druga sa Xbox kontrolama i obe su kompatibilne sa računarom. I obe verzije dobijaju isto ime.

Bitno je napomenuti da je G923 kompatibilan sa Xbox Series X i PlayStation 5. 

Brojčanik i svetla su zaista jedina primetna razlika između G920 i G923. G923 je gotovo identičan G29.

Brušeni metal samog oboda je na G923 crn dok je na G29 je više metalno siv.  Pedale su takođe na G923 crne dok su na G29 srebrne. Osim toga, u osnovi su identi;ni. Ista osnova, iste pedale,, isti oblik i raspored dugmića, isti obod umotan u kožu sa istim šavovima - čak i ista plava aluminijumska traka koja označava gornji centar volana.

Ceo komplet, pedala kvačila, kočnice i gas su takođe u osnovi estetski identični modelima G29 kao i G920. Jedino što se razlikuje je logo odštampan ispod pedale na kojoj je kočnica. Razlika je vidnija unutra.  G923 ima drugačiji gumeni stoper od onog koji se nalazi ispod G29 i G920. U pitanju je nova progresivna opruga koja postaje čvršća dok je pritiskate.  

G923 je kompatibilan sa Logitech-ovim standalone menjačem, ali ne dolazi u ponudi sa njim.

U igrama koje ne podržavaju trueforce ili ukoliko isključite isti, G923 radi isto kao i G29 ili G920. Ok, mnogi će sada reći da ti modeli i nisu bili neki pomak od kada se pojavio G27, ali nije Logitech jedini koji je imao period mirovanja kada su neki proizvodi u pitanju. To je volan koji i dalje ima sve ono što i njegovi prethodnici. Trueforce definitivno dodaje još jedan dodatni unapređeni osećaj vožnje, mada se čini da je to ona standardna da jedno dobijate a drugo gubite. U ovom slučaju, gubite tišinu. Čini nam se da je volan malo bučniji nego što bi to trebalo da bude.  Trueforce omogućava G923 da se tokom igre čuju i osećaju stalne vibracije na krugu volana kako bi se simulirao pulsirajući motor koji odjekuje u kabini, i naravno kroz komande. Što su veći obrtaji točka, to su vibracije jače. Ako utišate jačinu zvuka na TV-u ili na zvučnicima i dalje možete čuti kako sam G923 zvuči kao da prolazi kroz sopstveni proces okretaja - znate onaj pomalo udaljeni limeni zvuk koji dobijete kada ne isključite slušalice i počnete da razmišljate kako vam zvučnici ne rade kako treba. Trueforce se direktno povezuje sa mehanizmima u igri i obrađuje ih brzinom do 4000 puta u sekundi  koristeći stvarnu fiziku igre i zvuk u realnom vremenu. Da uprostimo - zujanje rada motora. Ova dodatna vibracija zapravo ne smeta drugim važnijim povratnim informacijama i ubedljiva je. Sve je realnije i življe, čak i u praznom hodu.

‘’Ovaj nesvakidašnji gejming volan sa neverovatnim taktilnim feedback sistemom je definitivno presudan faktor koji pravi razliku između pobede i poraza,’’ izjavio je McLaren F1 vozač Lando Noris. ‘’Novi Logitech G923 trkački volan sa integrisanim TRUEFORCE sistemom daje autentično iskustvo, i fantastično simulira pravi osećaj trkača. Precizno mogu da predvidim kada će automobil da mi se okrene, što mi daje priliku da u kratkom vremenskom roku preuzmem kontrolu i ostanem na čelu trke.’’

‘’Poslednjih nekoliko godina smo u saradnji sa sim vozačima i profesionalnim trkačima uspeli da razvijemo realistično, i u potpunosti jedinstveno iskustvo za vozače,’’ izjavio je Uđeš Desay, Generalni menadžer Logitech G. ‘’TRUEFORCE vam omogućava da zaista osetite stazu, i sve ostale suptilne detalje trkačkog automobila. Pruženo iskustvo je na sasvim drugom nivou, i svi koji su ga isprobali su bili prezadovoljni!’’

Nakon korišćenja Trueforce sistema i njegovog isključivanja, priznaćemo i mi da smo se odjednom osećali malo odvojenije od svog virtuelnog automobila. Sistem je obimniji, uprkos činjenici da čini malo reketa. Naravno, dodatno upozorenje za sada je to što je Trueforce zasad podržan samo u nekoliko igara.

Koliko je G923 stvarno dobar?

Ono što sa sigurnošću možemo reći je da nam je volan definitivno pomogao da postignemo nove rekorde - čak i ako se to u jednom ili drugom trenutku činilo nemogućim zbog nedostatka talenta nekima od nas (samo ćemo dati hint - plavuša). U svakom slučaju premašili su se neki stari rekordi.  Logitech G923 je odličan volan koji je sigurno trenutno predvodnik tržištu. Izrada i dizajn su odlični i još jednom pokazuju veliku stručnost ove kompanije u proizvodnji periferija tj. opreme za trke. Force feedback opcije više su nego dobre i stvaraju više nego pristojni osećaj realnosti. Staze za trkanje su realne i u sa svim detaljima prenete u vaš dom. Pored toga, postoje brojne mogućnosti prilagođavanja, što dodatno govori o ovom volanu. Jedina konkurencija  mu je možda Thrustmaster T300RS GT. Donosi nam:

  • Prilagodljivu kontrola kvačila
  • Ugrađeni indikator obrtaja
  • Integrisane PlayStation 4 i PlayStation 5* kontrole
  • Progresivne kočnice
  • Brojčanik za podešavanje sa 24 opcije

I da ponovimo napomenu sa početka - Ovo je savršen izbor ne samo za zaljubljenike u brzu vožnju već i za one koji možda ne žele da se muče na našim ulicama i nerviraju na semaforima pa zbog toga i ne voze. A o vezbanju da budete što bolji vozač... Samo napred!

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Volani HVO0066
Upoznaj sljedeću generaciju trkačkih volana. Nagrađivani Logitech G dizajn, redizajnira...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
389,99 EUR
Veličina
Nova
389 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4961
Zvanična GT World Challenge video igra Nova generacija grafičkih i vizuelnih efekata La...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
40,99 EUR
Veličina
Nova
40 ,99 EUR
Korišćena
40 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4479
Dobrodošao u budućnost motosporta - Gran Turismo Sport najbolja trkačka sim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
21,99 EUR
Veličina
Nova
21 ,99 EUR
Korišćena
21 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PC
Volani HVO0055
Povezivanje: USB Podržani sistemi: Playstation®4, Playstation®3 ili Windows&re...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
329,99 EUR
Veličina
Nova
329 ,99 EUR

Slični članci

01.
Sep.
2020.
Vijesti/Najnovije
Nebo je granica...
27.
Aug.
2020.
Vijesti/Najnovije
Stigao je novi Logitech volan – G923 sa novom TRUEFORCE tehnologijom.