Vijesti/Najnovije
25.09.2020.

Games Vremeplov - 2007

Grlom u jagode

Ukoliko sada čitate podnaslov ovog teksta i pitate se „Koja je ovo pa sad igra?”, prestanite. Naziv naše domaće serije sa Banetom Bumbarom nam se nekako nametnuo sam od sebe.

Znate ono kada kreće svaka epizoda a Bane priča šta se tada desilo? Zamislite tu muziku u pozadini i nastavite da čitate tekst.

E pa te 2007 godine su neki drugi Bane i još jedan Bane, ali i Sale, Deki i Alan shvatili da je Srbiji potrebna specijalizovana radnja za igre i opremu za gejming. Posle dosta godina rada u distribuciji proizvoda ove vrste, ovi (tada mladi :)) momci su poželeli da kupcima u Srbiji ponude nešto više od onoga što se moglo pronaći do tada u beogradskim radnjama. Može se reći da su prvu Games radnju pravili za sebe. Kako jedan gejmer zamišlja radnju je, koliko su to okolnosti dozvoljavale, postala stvarnost u Beogradu.

Po čemu ćemo još pamtiti tu 2007. godinu.

Te 2007. početkom Januara je Steve Jobs, prvi čovek Apple kompanije, predstavio proizvod pod nazivom iPhone. Uređaj je predstavljen kao „iPod sa širokim ekranom, revolucionarni mobilni telefon i napredan Internet uređaj”

16. Januara u ponoć Beograd je doživeo ludilo zvano World of Warcraf The Burning Crusade ponoćna prodaja i mnogim novinarima nije bilo jasno zbog čega gomila ljudi stoji ispred kompjuterske radnje i to u pola noći. To veče je prodato 5000 komada ove igre samo u 2 radnje u Beogradu i po jednoj u Novom Sadu, Nišu, Čačku i Subotici. Tadašnja cifra WoW  igrača je premašila 8 miliona u svetu.

Microsof je izdao Encard Premium. Neki verovatnu sležu ramenima i pitaju se o čemu mi to sada pišemo. Tada nije postojala opcija “izguglaj” već su sve one velike enciklopedije smeštane na cd medije kako bi lakše dolazili do informacija. Zamislite oduševljenje kada ne morate da podižete i listate gomile knjiga već samo ubacujete cd u računar. Britanica je imala svoje obožavaoce a Enkarta svoje. Evo nekih podataka kada je ovaj cd u pitanju

Baza podataka je imala preko 64.000 stavki, što je za trećinu manje u odnosu na Britanicu. Multimedijalna baza u Premium verziji imala je čak 29.000 slika i ilustracija, 3000 zvučnih klipova i nešto više od 300 animacija… Specijalno izdanje enciklopedije namenjeno najmlađima Encarta Kids je kompletirana sa 600 odabranih članaka, 3400 multimedijalnih fajlova i 200 Interactivitiesa. Čudno zvuči kada sada čitate, zar ne?

2007. je izašao elektronski Gray’s Anatomy 38, kopija štampanog izdanja kojem su pridodate neke osobine elektronskih enciklopedija. Na jednostavan način referentni tekst može se pretražiti, omogućeno je „skakanje” na bitne pojmove, štampanje materijala direktno iz programa, kao i pristup pratećim tabelama i ilustracijama. Cena je bila 260 dolara.

Logitech G25 Volan se pojavio u Novembru 2006 ali je redovna prodaja u Srbiji krenula 2007. Promocija ovog volana je bila jedna od prvih koje je Logitech odradio u Srbiji onako kako se to radilo i u svetu. Novinari, promocija, put van grada da se sve prikaže u nekom specifičnom ambijentu i pitanje “Ko će to kupiti obzirom na cenu?” Za ovaj volan je u to vreme mogao da se kupi polovan Yugo. Ipak, on se prodavao odlično.

2007. godine Razer nastavlja da iznenađuje svojim sve boljim i sve skupljim proizvodima a prvi put su upotrebili novu jedinicu, APM (Action Per Minute), to jest broj akcija koje igrač izvede u toku jednog minuta.

13. februara konačno je registrovan RNIDS i planirao se ne samo .rs domen već i bankarsko plaćanje online. Puno se nada polagalo u online oglašavanje i prodaju jer su svi pratili statistiku u Americi “u SAD u 2006. godini porast je bio 24%, za 2007. godinu se očekuje 20%, da bi 2011. godine bilo potrošeno 225 milijardi dolara”.

Lara Kroft je stigla na PSP ali nije oduševila kako se očekivalo.

Command & Conquer: Tiberium Wars  ima i fenomenalni multiplayer koji podržava individualne i klanske laddere. Tu je i revolucionarni koncept battlecasta, odnosno mogućnost da uživo posmatrate tuđe partije FMV.

Games radnja i reklama za Wii Fit

Wii osvaja sve više svojom jednostavnošću i specifičnom slobodom pokreta. U Srbiji je hit Wii Sport sa tenisom koji se sve više igra na promocijama konzole. On je najjednostavniji.

Najbolje igre te 2007. godine

 

Assassin’s Creed – Ovaj prvi deo je imao neke svoje problem ali je označio početak jedne od najuspešnijih franšiza. Iako je igra vizualno izgledala spektakularno, ono što je u startu privuklo pažnju je jedinstven način pristupanja istorijskim događajima, narativ i borbe. Veliki je broj elemenata ove igre koji su uticali ne samo na igre u trećem licu koje su kasnije stvarane već I na veliki broj igara koje je Ubisoft kasnije uradio.

BioShock/Irational Games - BioShock je u potpunosti podigao lestvicu kvaliteta za narativ u video igrama. Stvarajući neverovatno podzemlje Rapture-a, 2K Games je igrače odmah ubacio u mračnu i jezivu atmosferu koju vode sada zloglasni stanovnici igre, Big Daddies. Neverovatna umetnička režija, vrhunska produkcija, impresivna gluma i nekoliko uzbudljivih zapleta  su doneli možda i najbolju igru 2007. godini.

Call of duty/ Infinity Ward

Ovo je prva Call of Duty igra koja je izašla iz Drugog svetskog rata u modernu eru. Sadrži prezentaciju kampanje koja nema premca u pogledu kvaliteta i vrednosti proizvodnje. Iako postoje oni koji su se žalili na nedostatak dužine kampanje, neverovatno dobro promišljeni rangirani mrežni sistem za više igrača pruža više vremena igranja nego što biste ikada mogli i da zamislite. Nagrađivanje igrača sistemom nivoa koji im omogućava pristup novim modovima igranja, oružjem i pogodnostima pokazao se dobitnom formulom.

 

Portal/Valve - Inspirisan studentskim projektom studenata DigiPen-a koje je Valve naknadno angažovao, Portal je doneo inovativnu puzzle mehaniku u prvom licu sa neobičnom pričom (direktno povezanom sa svemirom Half-Life 2) i iskrivljenim smislom za humor. Preusmeravanje impulsa u 3D prostoru, portalni pištolj, Companion Cube...Portal je takođe predstavio svet GLaDOS-u i neobično privlačnoj završnoj pesmi „Still Alive“ zahvaljujući kojoj internet mimovi i torte nekima nikada više neće biti isti.

Halo 3/Bungie

Halo 3 je u postao fenomen za video igre i zabavu. Njeno angažovano naučno-fantastično iskustvo postalo je osnovno u žanru pucačina u prvom licu. U trećem poglavlju, glavni šef mora da završi borbu dok se trka za spas svemira bliži kraju. Ali najzapaženiji je režim za više igrača koji je razlog što je 9 od 10 igrača uopšte kupilo igru.

 

Uncharted/Noughty dog

Kao i Assassin's Creed,  i Uncharted: Drake's Fortune je imao popriličan broj problema, ali što se tiče holivudske akcije i spektakularnih vizuelnih slika, malo igara se moglo takmičiti sa ovom avanturom.  Inspiracija za igru su klasični avanturistički filmovi kao Raiders of the Lost Ark ili Tomb Raider a Uncharted je iznedrio Nathan Drake-a i njegovu potragu za skrivenom relikvijom na neistraženom tropskom ostrvu. Uncharted je bila uzbudljiva igra, ispunjena akcijom. Uncharted nam je po prvi put predstavio i kompaniju Noughty Dog.

The Witcher/CD Project Red

Da li je neko 2007. godine verovao da će se ova igra igrati i 2020? Teško! To je bila PC igra koju je razvio poljski studio na osnovu dela poljskog pisca, to sada već svi znamo. Znamo i da je u pitanju revolucionarni RPG koji je pomerio granice za skoro sve u tom žanru. Odlična priča koja se odvijala u fantastičnom i krhkom srednjovekovnom svetu. Stari pojmovi dobra i zla izbačeni su zbog dvosmislenijeg (i verovatno realističnijeg) klasičnog fantazijskog pripovedanja, dok je igra mehanički odstupila od norme jer je sadržala borbeni sistem koji je nagrađivao strateške napade preko bezumnog klika levim dugmetom.

Super Mario Galaxy/Ninendo  - Dok su Xbox 360 i PS3 pokazivali snagu i grafiku, Nintendo je krenuo malo drugačijim puteb. Wii je krenuo da dominira u sedmoj generaciji konzola na način koji je bilo teško predvideti. Uostalom, da su Microsoft i Sony mogli da predvide šta će se desiti, ne bi odbili Wii patent. Kao i Super Mario 64,  Super Mario Galaxy je sve preokrenuo naglavačke. Krativnost nivoa ove igre niko ne sme potceniti jer se nisu plašili da reskiraju sa nekim ludim idejama. Neke nikada više nisu ponovljene. Ovo je igra koja je obeležila 2007. godinu i  pokazala da nije sve u grafici I da ima nešto i u idejama. Po Metacritic je definitivno bila najbolja uz metascor 97.

 

Za 2007. godinu se i dalje priča da je bila najbolja kada je gejming u pitanju. Za Games je definitivno bila najznačajnija. Otvorena je prva radnja.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
100,00 EUR
Veličina
Nova
100 ,00 EUR

Slični članci

28.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Igra će se odigravati u regionu Kalos i sigurno ima mnogo poznatih prijatelja, pa evo svih do sada potvrđenih.
26.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Ne može se reći da smo imali jaku zimu i da smo željni lijepog vremena i sunca, ali ako želite da zaigrate neku igru koja će vas ubaciti u proljećni vajb. ov...
26.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Nakon Assassin's Creed Mirage i Assassin's Creed Nexus igrači su nestrpljii i željni vesti o budućim igrama