PC
10.05.2021.
Autor: Danica Manojlović

Razer Huntsman V2 Analog Optical tastatura

Donosi neke novitete

Razer i Logitech su definitivno brendovi koje svi koji pomisle da se bave recenzijama požele u svojim rukama a to je ono što u startu može napraviti problem svima koji rade recenzije. Nije tu reč o slatkom limunu i kiselom grožđu, već je ponekad teško objasniti zbog čega baš toliko para. O komentarima sa kojima će morati da se susretnu da i ne govorim. Pogledajte samo komentare ispod klipova naših najpoznatijih youtubera koji rade recenzije periferija. To je skupo! Uradi recenziju nečeg jeftinijeg! Koliko vas plaćaju da radite ono što narod u Srbiji ne može da kupi? Bolji je... Komentara je bezbroj i shvatite da je teško ugoditi svima i da svako ima neko svoje mišljenje. I to sve podržavam sve dok se porede stvari istog kvaliteta i istih ili sličnih karakteristika. Mešati babe i žabe, što bi neki rekli, ne ide. Postoje po nagrubljoj podeli tri grupe brendova za periferije i nema osnova porediti one najskuplje sa najjeftinijim, niti govoriti o njihovim cenama ukoliko nemaju iste karakteristike. Kod nas je Razer je u grupi sa Steel Series i Logitechom i u toj kategoriji trenutno nema drugih igrača. Corsair je već godinama u pregovorima sa domaćim distributerima, a Roccat je skoro nestao posle akvizicije sa Turtle beach. Jedino se možda Cooler Master i Asus mogu takmičiti sa ovom prvom trojkom.

Nakon Trust entry lavel tastature, ovo je definitivno nešto drugačije. Osnovno je da je ovo jedna velika tastatura!  Ima Razer analogne optičke prekidače, svetli i ima još toliko opcija. Moguće je podešavanje tačke na kojoj tasteri šalju signale na računar, kao i ponovno stvaranje funkcije pola pritiska koja se nalazi na gamepad-ovima. Ranije smo neke od tih karakteristika videli na Tartarus Pro tastaturi a V2 ima neke novitete i unapređenja. Dok smo bez reči prihvatili nosač za telefon na Trust Esca, ideja o gejming tastaturi koja oponaša game pad je i dalje pomalo čudna, iako se dosta dodatnih opcija za prilagođavanje čini više nego odlično.

Huntsman V2 Analog je kako smo rekli veeelika elegantna tastatura - sa dimenzijama 1,81 x 17,45 x 5,5 inča (HVD) ili 1,81 x 17,45 x 9,03 inča (HVD) sa pričvršćenim naslonom za zglob sa magnetom. RGB osvetljenje je odlično, sa uskim svetlosnim osovinama koje prodiru između praznina oko tastera i to nekako čini tastaturu interesantnom... naravno, ukoliko imate veliki sto na koji je možete staviti. Vrhunski dizajn stiže u obliku aluminijumske gornje ploče koja stoji na plastičnom dnu i dvostrukih PBT poklopca tastera koji izgledaju onoliko dobro koliko se i osećaju. Gornja ploča ima suptilan završetak koji pruža blagi odsjaj koji se podudara sa efektom koji donosi vidljiva tekstura tastera. Ukupan izgled tastature je čist ali nije otporan na otiske prstiju. Kapice tastera, međutim, dobro se drže protiv otisaka prstiju, budući da se Razer odlučio za povoljniju plastičnu opciju PBT-a. Napravljeni su od dva sloja kalupa što osigurava trajnost i mogućnost da tekst nikada ne bledi. Natpisi su manje upadljivi u odnosu na ostale gejming tastature sa o od ostalih igraćih tastatura sa velikim fontovima, mada mala slova na nekim tasterima dobro izgledaju. Razer tvrdi da njegove proizvodne metode omogućavaju najtanji mogući font na dvostrukim PBT tastaterima. Između tastera dolazi do curenja svetla i puno svetlosti koja se odbija na FN redu, posebno pri maksimalnoj osvetljenosti. Ali ovo možete smanjiti smanjenjem RGB osvetljenosti.

Oslonac za zglobove je drugačiji i ovde je dobio nadogradnju uz deblji dizajn bez okvira koji izgleda bolje od prethodne verzije i olakšava pronalaženje udobne pozicije za kucanje. Magnetni mehanizam koji se povezuje sa naslonom za zglob sada sadrži kontakte za bežično punjenje koji napajaju RGB svetlu ivicu koja se proteže oko osnove tastature. RGB underglow obruč je postao popularan u poslednje vreme a ovo je, čini se, prvi primer upotrebe na osloncu za zglobove. Volite ili mrzite, dobro izgleda. I da, RGB osvetljenje ima 16.8 miliona opcija! Razer je dao prilagodljiv RGB čak i medijskim tasterima. Problem je u tome što se teško čitaju pa ćete ih morati zapamtiti ili tražiti dobiti pravi ugao za čitanje crnog na crnom. Sličnost sa ostalim tastaturama ovog brenda se vidi po gornjem desnom uglu gde imate iste kontrole za medije kao i poslednjih nekoliko modela. To je set okruglih, namenskih medijskih dugmića i točkić za jačinu zvuka. sa otvorenom ivicom za lako okretanje. V2 Analog su funkcionalno isti kao prethodne Razer tastature samo će definitivno trajati duže. Razerovi analogni optički prekidači su postali osnova vrhunske tastature. Optički prekidač otkriva snop svetlosti koji dovršava kolo i aktivira ulaz i prema mnogim kompanijama su optički prekidači izdržljiviji od mehaničkih prekidača.

Prekidači su napravljeni da traju 100 miliona klikova!

V2 Analog ima i brojna napredna prilagođavanja usredsređena na aktiviranje koje vam teoretski daje preciznije podešene kontrole. Optički prekidači V2 Analog omogućavaju vam da simulirate gradaciju upravljanja koje biste dobili od analognog gamepad-a. Radi tako što detektuje razliku između polu pritiska i punog pritiska što se najbolje oseti dok hodate u akcijama trećeg lica. GTA igrači će odmah skapirati. Na primer, pritisnete taster za kretanje do pola da biste hodali a za trčanje ide pun pritisak. Razerova aplikacija za konfiguraciju Synapse vam omogućava da svojim tasterima dodelite ulaze za gamepad u Xbox stilu i igre očitavaju tastaturu kao kontroler. Teorija je odlična ali je pitanje koliko će se mnogima dopasti praksa. Dešava se da u odnosu na to kako se osećamo, biramo igre koje igramo. Neke su nam za miša i tastaturu a neke jednostavno ne možemo zamisliti bez gamepad-a. Huntsman V2 Analog podržava dvostruko pokretanje u bilo kom trenutku a ne samo kada simulirate ulaz kontrolera. Dvostruko pokretanje je u suštini verzija slobodnijeg oblika simuliranog analognog ulaza za gamepad. Jednom tasteru možete dodeliti dva ulaza. Jedan koji se aktivira kada se taster pritisne do pola, a drugi koji se aktivira kada pritisnete taster do kraja. Može biti korisno u određenim slučajevima kada imate dve povezane radnje u igri ili dva ulaza gde jedan uvek sledi drugi. Dual actuation zahteva dosta planiranja i razmišljanja u odnosu na standardno mapiranje jer sada morate da mislite i o polu pritisku i punom pritisku a ako nisu povezani... Komande morate kreirati za svaku igru posebno i ukoliko neku igru igrate prvi put, i nemate neko prethodno poznavanje iste, teško vama. Imajući ovo u vidu, ovo je posao samo za master mozgove gejminga.

 

Synapse možete koristiti i da podesite koliko dole treba pritisnuti tastere pre nego što se aktiviraju i pošalju input. Podrazumeva se da se tasteri aktiviraju na 2 mm, a maksimalno na 3,6 mm, što je nešto niži profil od Cherry Red linearnih ili Razer Orange taktilnih prekidača. Možete dati različitim tasterima različite nivoe aktiviranja. Podesivo aktiviranje retka je prilika da istražite šta želite od tastera. Većinu vremena ste prisiljeni da odaberete određeni prekidač sa određenim specifikacijama a podesivo aktiviranje vam omogućava da eksperimentišete sa onim što vam odgovara. Steel Series je eksperimentisao sa ovom idejom na Apex pro tako da Razer nije prvi koji se ovoga setio ali su dodali podesivo aktiviranje i to je ono što je drugačije. Drugačiji je i 3.0 port koji je nalazi na levoj strani (nije 2.0 kao na većini tastaura). Dobra opcija ali zahteva da imate i sve ostale 3.0 kablove. U zavisnosti od vašeg sistema, može vam pomoći da primarni kabl sada bude USB tip C (iako je kompatibilan sa USB-A putem priloženog adaptera). Ovaj program je osnova za aktiviranje, opšte mapiranje tastera, makro kreiranja i prilagođavanje RGB osvetljenja. Naravno, tu su i uobičajena prilagođavanja poput dodavanja unosa miša, prečica za Windows ili tastera Hypershift koji vam omogućava da kreirate novi skup prilagođenih prečica. UI teče nekako intuitivno ali lako možete propustiti stvar koju tražite kada imate toliko opcija. Moguće je sačuvati pet profila u memoriji. 

Prilagođavanje Huntsman V2 Analog je komplikovano ali ako volite da optimizujete, ovo je vaša tastatura!

Za

  • Prilagodljivi okidači sa dosta opcija
  • Prilagodljive media kontrole
  • Osvetljeni oslonac za zglobove
  • USB 3.0 passthrough

Protiv

  • Ne može u potpunosti da imitira gamepad funkcije
  • Nema makro tastere
  • Težak softver i nameštanje
  • Skupa

Zaključak

Odlična, kvalitetna i inovativna tastatura ali... da li nam je sve to ipak potrebno?

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA215
Razer Huntsman V2 Analog Optical je prva analogna optička tastatura za gejming. Sa svim...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
309,99 EUR
Veličina
Nova
309 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00166
Tastatura Razer Huntsman Elite Opto Mechanical - Red switch
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
269,99 EUR
Veličina
Nova
269 ,99 EUR

Slični članci

26.
Apr.
2021.
PC
Trust smo kritikovali zbog malobrojnih tastatura u portofoliu i oni su izbacili ni manje, ni više nego pet novih modela tastatura. Ovo je, ne šali...
05.
Apr.
2021.
Vijesti/Najnovije
Stanislav Hristov je u kompaniji Trust International BV odgovoran za zapadni Balkan, Hrvatsku i Bugarsku i zahvalni smo mu na vremenu koje je odvojio za ovaj in...
14.
Feb.
2021.
Playstation
PlayStation 5 je impresivna konzola i to ne samo zbog svoje procesorske snage i grafičkih mogućnosti već i zbog DualSense kontrolera koji predstavlja ve...