PC
31.05.2021.

Trust GXT 881 ODYSS - Recenzija

Interesantna polumehanička gejming tastatura

Odmah na početku da kažem da ukoliko želite tastaturu koja će vam trajati godinama i na kojoj ćete igrati satima i satima, ovo nije model za vas.

 

Prva stvar koju primetite, pored standardno odličnog Trust GXT pakovanja je koliko je solidan kvalitet izrade. Naravno, iako smo svi svesni da cena diktira kvalitet, iznanadite se kada shvatite da je to stabilna tastatura koja izgleda i na pogled i na dodir kao da bi mogla potrajati i duže od očekivanog. Plus na ovom modelu je niz funkcija uključujući anti-ghosting i polumehaničke tastere i to je čini razumnom opcijom za one koji vode računa o budžetu.

Upadljiva je i veličina tastature koja sa svojih 470 mm širine i 215 mm dubine nije baš masivna ali je nekima veća nego što se očekuje (kažem nekima a mislim na sebe). To je zbog oblika tastature koja ima široke ivice koje vire na sve strane, kao neke cik cak neravnine. Na vrhu tastature su medijski tasteri koji su ujedno i najveći tasteri na celoj tastaturi. Nekima će se verovatno dopasti veličina i oblik. Moje mišljenje je da bi bilo bolje da su malo kampaktniji. Naravno, medijski tasteri funkcionišu onako kako se to od njih i očekuje pa daju brzi pristup brojnim prečicama kao što su jačina zvuka, reprodukcija medija, istraživač datoteka i prečica za „režim igre“ koji onemogućava Windows taster. Bitno je da se napomene da medijski tasteri nisu mehanički. Možda će to nekima zasmetati ali su meni sasvim u redu i nemam zamerke ni na šta drugo sem njihove ukupna veličine. Ovi tasteri su nekako "utonuli" u tastaturu, tako da postoji zakrivljenost gde se prsti mogu lako nasloniti na WASD raspored, posebno za igre poput Fortnite i DOOM.

Stižemo do onog čuvenog “A RGB?”

GXT 881 Odyss ima širok spektar opcija. Osam različitih boja, zajedno sa šest različitih režima pozadinskog osvetljenja, svaki sa različitim brzinama. Jedna boja sa malim osvetljenjem ili brza promena duginih boja sa samo nekoliko dodira funkcijskih tastera možete brzo prilagoditi boju, brzinu, uzorak i osvetljenost pozadinskog osvetljenja.

Ja volim da tastature koristim malo duže kako bi mogla da dam što realniju ocenu jer se dešava da nešto što vas na prvi pogled oduševi, posle nekog vremena počne da pokazuje neke osobine koje niste videli, ili kvalitet (nekvalitet) dolaze do izražaja…

GXT 881 sam koristila nekih nedelju dana i mozda to baš i nije dovoljno vremena da se sve primeti. Mene je u startu malo nervirao njen “gabarit” jer volim red na radnom delu, ali sam se iznenađujuće brzo navikla. Polumehanički tasteri se osećaju lepo pod vrhovima prstiju i ne zahtevaju mnogo sile, što tastaturu čini pogodnom gejming i za opštiju upotrebu kao što je posao. Pošto ja ipak ne igram po ceo dan, tastaturu sam prosledila komšiji gejmeru koji zna da spoji i po dva dana bez sna. Njegova iskustva su malo drugačija. Nakon dugotrajnih jakih pritisaka, intenzivnog igranja i po njegovom priznanju “par bacanja”, neki tasteri su počeli da škripe ili se zaglavljuju. Komentar je da mu nije smetala veličina tastera i da je u početku sve bilo u redu dok poslednjih dana nije primetio malo lošiji odziv. Koliko je tačno bilo bacanja tastature, verovatno nikada neću saznati ali i dalje radi.

Tastatura je namenjena PC igračima i kompatibilna je sa svim prenosivim računarima i konzolama pa čak i sa onima koje pripadaju next genu.

 

Za

  • Odlična Cena
  • Dobro pozadinsko osvetljenje
  • Kucanje je dobro za rad i igranje

Protiv

  • Nema odmora za zglobove
  • Tasteri malo škripe posle intenzivnog korišćenja

Slični članci

27.
May.
2021.
PC
Trust je definiitno brend koji u svojoj ponudi ima proizvode za svačiji džep, a kod nas se definitivno najviše traže modeli namenjeni početnicima u sv...
26.
Apr.
2021.
PC
Trust smo kritikovali zbog malobrojnih tastatura u portofoliu i oni su izbacili ni manje, ni više nego pet novih modela tastatura. Ovo je, ne šali...
12.
Aug.
2020.
Playstation
Da li su sve slušalice iste? - pitanje koje mnogi postavljaju.