XBOX
07.01.2021.
Autor: Danica Manojlović

20 godina XBOX konzole

Microsoft baš voli da kupuje

Napomena: Na najavnoj slici teksta se nalazi Microsoft XBox tim. Slika je preuzeta sa sajt Bloomberg i na njoj se nalaze članovi Xbox tima. Period je mart 2000 a na slici je i prototip konzole koji je prikazan tog meseca. Prvi red su: Jeff Henshaw, Cameron Ferroni; srednji red: Todd Holmdahl, Seamus Blackley, Don Coyner; Pozadi: J Allard, Doug Hebenthal, Bob McBreen, Gregg Daugherty

 

Svi znamo fenomenalnu priču o tome kako su i Sony i Microsoft sa uvredama odbili patent za Wii Move kontroler, i kako im se Nintendo kasnije slatko smejao. Nintendo je imao viziju i uspeli su da se izvuku u poslednjem momentu kada je za kompaniju bilo najteže sa ovim patentom.

Verovatno je Microsoft tada nešto i naučio pa misle da se sa parama sve može završiti.

Ovih dana se uveliko priča o pokušajima kompanije Microsoft da kupi neke velike igrače. Bloomberg uvek ima neke interesantne informacije, pa su i ovoga put bili prvi koji su objavili neke činjenice.

U pokušaju da obezbedi ekskluzive za originalni Xbox, Microsoft je bezuspešno razgovarao o kupovini sa EA, Square, izdavačem Mortal Kombat Midway, pa čak i Nintendom. A onda su pronašli neočekivanog jokera Bungie i Halo. Blumberg u istoriji stvaranja originalnog Xbox-a više rukovodilaca Microsofta govori o pokušajima kompanije da preuzme neke jake igrače.  Prva kompanija kojoj su se obratili je bio EA - koji je, zbog svoje dominacije u industriji u to vreme, član tima očigledno nazvao Snežanom i sedam patuljaka u industriji. Tadašnji šef poslovnog razvoja Bob McBreen kaže da je odgovor bio "Ne, hvala", pre nego što se Microsoft okrenuo Nintendu.

Izvor Bloomberg. Posetioci igraju na Xbox konzolama tokom Tokyo Game Show u Makuhari, Tokyo, Japan 14. Oktobra, 2001. 

Fotograf: Yoshikazu Tsuno/AFP/Getty Images

 

"Steve nas je naterao da se sastanemo sa Nintendom da vidimo hoće li razmisliti o akviziciji", objašnjava tadašnji direktor odnosa sa trećim licima Kevin Bachus. "Samo su se nasmejali. Zamislite da vam se neko sat vremena samo smeje. Tako je nekako protekao taj sastanak. Čini se da su se timovi sastali više puta, a McBreena dodaje, "U stvari, Nintendo je bio u našoj zgradi u januaru 2000. godine kako bismo razradili detalje zajedničkog preduzeća, gde smo im dali sve tehničke specifikacije Xbox-a. Pič je bio njihov hardver koji je bio loš, a u poređenju sa Sony PlayStationom jeste bio loš. Dakle, ideja je bila: Slušajte, mnogo ste bolji u delovima igre sa Mariom i svim tim stvarima. Zašto nam ne dopustite da se pobrinemo za hardver?Ali nije uspelo." McBreen takođe govori o tome da je potencijalno preuzimanje Square-a išlo toliko daleko da je Microsoft posao pismo o namerama da kupi kompaniju. "Sledećeg dana", nastavlja, "mi sedimo u njihovoj sali za sastanke, i oni kažu naš bankar bi želeo da da izjavu. I u osnovi, bankar je rekao Sqare ne može proći sa ovom pogodbom jer je cena preniska. Spakovali smo se, otišli ​​kući i to je bio kraj dogovora sa Square."

Na kraju, Bachus objašnjava da su neuspešni bili i pregovori sa Midway- najpoznatijim po objavljivanju serijala Mortal Kombat . Pregovori su bili bitni i ozbiljni za kompaniju ali je sve postalo posao male vrednosti za Microsoft. Za vreme pregovora je Microsoft dobio poziv od Bungie-a za razgovor o akviziciji. Taj poziv je iznedrio Halo, gotovo nesumnjivo najznačajniju XBox franšizu i pomagao da se obezbedi XBox uspeh u budućnosti. Akvizicije su samo deo fascinantne priče o istoriji XBox konzole.

Slika je preuzeta sa sajta Bloomberg. Levo je Hamilton Chu, glavni Halo producent. U sredini je Michael Evans, Halo multiplayer lead i CEO Alex Seropian. Nalaze se ispred kancalarije Bungie u San Jose-u kalifornija. Izvor: Alex Seropian

 

Ukoliko pročitate ceo tekst, saznaćete sa koliko problema su se susreli i pri lansiranju konzole. Gates je zadao domaće zadatke koji se nisu mogli lako ispratiti. Prva verzija hardvera imala je vrlo visoku stopu otkaza, 20% ili 25%. Imali su puno popravki da urade. Imali su i probleme sa DVD uređajem. Nisu puštali dosta filmova, i doslovno, u jednom trenutku, svi su morali da testiraju filmove. Testirali su stotine filmova iz privatnih arhiva.

Kako se konzola pojavila u radnjama, šta ih je sve neplanirano snašlo i iznenadilo ali i kako je početna prodaja bila lošija od očekivane. I zbog čega su je gejmeri prihvatili i još uvek je cene u svetu.

Izvor Bloomberg. Na slici je reklamni poster za Xbox. IKonkretno, poster koji stoji u radnji i objavljuje proizvod. Vlasnik: Microsoft Corp.

 

Mi smo pokušali da proverimo neke arhive novina iz 2000. godine i nismo imali mnogo uspeha sa vestima i najavama XBox konzole. Svet Kompjutera je pokrio sajmove o kojima se govori u ovom tekstu ali nema informacija o konzoli. Microsoft se spominje vezano za softver. Ipak, tu smo našli interesantnu sliku i vesti, koje iako nisu gejmerske, ipak jesu interesantne i podsete na to kako je sve ranije izgledalo. Juni 2001. godine i tekst Država i „Microsoft” - Microsoft prvi na startu. Evo dela teksta, a vi kliknite na link ukoliko želite da pročitate više.

Na centralnom događaju „Sinergije” u velikoj sali Centra „Sava” dr Zoran Đinđić (predsednik republičke vlade), Michel Lakombe (potpredsednik „Microsofta” zadužen za Evropu, Bliski istok i Afriku) i dr Miroljub Labus (potpredsednik Savezne vlade) objasnili su povod održavanja konferencije. Naime, vlade su sa „Microsoftom” dogovorile saradnju na polju uvođenja informatičkih tehnologija u državnoj upravi a, prema rečima premijera Srbije, „Microsoft” će imati ulogu konsultanta republičke i savezne vlade u ovoj oblasti. Gospodin iz „Microsofta” najavio je otvaranje predstavništva i, pored ostalog, pomoć ove kompanije našim školama i fakultetima, a potpredsednik Savezne vlade izrazio je zadovoljstvo značajem dolaska giganta iz Redmonda za jačanje poverenja stranih kompanija u opravdanost ulaganja u našoj zemlji. Pre takozvanog „Ugovora o strateškoj saradnji”, kao prvi korak ozvaničenja dogovora, potpisano je takozvano „Pismo o namerama” (vidi okvir).

U decembru je objavljena još jedna interesantna vest.

Petog decembra u Pragu, tokom susreta predstavnika nekoliko zemalja ovog dela Evrope sa rukovodstvom „Microsofta”, i zvanično je potpisan ugovor Vlade Savezne republike Jugoslavije i vlade Srbije sa kompanijom „Microsoft”. Ugovor su sa vlasnikom kompanije Bilom Gejtsom potpisali Dragan Domazet, republički ministar za nauku, tehnologiju i razvoj, i Goran Veljović, direktor Saveznog zavoda za informatiku.

2002. godina ima dosta komentara na forumu.

2003. u arhivi Sveta kompjutera ima recenziju igre Halo.

Arhiva Screen fun se bolje pokazala ali tek 2005 i XBox 360.

PC Press ima tekstove iz 2004. godine.

Našli smo i interesantni knjigu iz Informatike za prvi razred gimnazije iz 2005. godine i iskreno, ima dosta toga što je i dan danas aktuelno. U njoj je deo posvećen i konzolama za igranje.

Benchmark je 2006. godine testirao XBOX 360.

Izvor Play Zine April 2007.

 

Slični članci

17.
Oct.
2023.
XBOX
Čini se da u ratu konzola neki studiji daju prednost PS5
08.
Jun.
2023.
XBOX
Šef marketinga Xbox Games Aaron Greenberg je dao velika obećanja kada je u pitanju predstojeći Xbox Games Showcase za ovu E3 nedjelju.
06.
Jun.
2023.
XBOX
Xbox Game Pass je malo nedostajao u posljednje vrijeme sa samo nekoliko velikih naslova koji dolaze na uslugu svakog mjeseca, ali bi se sve to moglo promijeniti...