Vijesti/Najnovije
03.04.2021.

RPG u aprilu

Hajde da vidimo šta nam stiže ovog meseca kada je u pitanju RPG

Dakle, šta je RPG?

Role Playing Game, igra u kojoj igrači preuzimaju uloge likova i zajednički stvaraju priče.

To je vrsta igre u kojoj igrači, u skladu sa datim pravilima, preuzimaju uloge zamišljenih junaka u izmišljenom svetu i svojim rečima usmeravaju njihove akcije. FRP označava igru koja se odvija u fantastičnom okruženju, dok RPG označava ovu igru u najširem smislu, u okruženjima kao što su naučnofantastični svetovi, različite istorijske epohe, mitološki ili legendarni svetovi, realistična i fantastična ili okultno interpretirana sadašnjost… Kod nas je izraz FRP prihvaćen kao opšti izraz za ovaj tip igara uz već poznato „frpovanje“ koje označava učešće u ovoj igri. 

Igre uloga su nastale u Americi 1968 godine, dve godine nakon objavljivanja celokupnog izdanja Gospodar prstenova. Prvi pokušaj je poznat pod nazivom Chainmail. Bila je to igra koja se mahom bavila taktičkim simulacijama sredjevekovnih bitaka, dok je prvi pravi sistem igre uloga, Dungeons & Dragons, nastao 1974. godine od strane Geri Gajgaksa i Dejv Arnesona. Veliki uspeh prvog i široj javnosti poznatog RPG je bio neizbežan, pa su samo nekoliko godina nakon toga, Arneson i Gajgaks izbacili Advanced Dungeons & Dragons (AD&D). Uticaj igre uloge, koja je omogućavala da igrači preuzmu igru neke druge ličnosti u fantastičnom svetu, počeo je veoma brzo da utiče na druge medije pa smo dobili rane kompjuterske imitacije RPG kao što su Akalabeth i Rogue, kao začetak modernog RPG žanra. 1988. godine izlazi drugo izdanje D&D dok dobijamo bitne klasike u industriji video igara The Bard’s Tale (1985), Wasteland (1988), Ultima serijal i početak jednog od najpoznatijih RPG serijala u istoriji (1986.) Might and Magic. U narednim godinama, industrija video igara počinje ubrzano da raste sa izlaskom prvog poglavlja Elder Scrolls franšize, The Elder Scrolls Arena, zatim Baldur’s Gate, Icewind Dale, Diablo serijal, klasici Fallout i Fallout 2, Chrono Trigger i Final Fantasy VII, kao i Planescape: Torment koji je i dan danas jedan od najboljih ikada. Početkom 2000-tih imamo uspon RPG uz  Baldur’s Gate II, TES III: Morrowind, Diablo II, Fable, Deus Ex i još mnoge druge. U skladu sa razvojem Steam platforme raste i broj nezavisnih studija i proizvedenih igara. Akcioni RPG uzima primat sa igrama kao što su Dragon Age: Origins i Mass Effect, da bi koncept potpuno preuzeo scenu sa nastavcima istih, uz Witcher serijal, Dark Souls serijal, Diablo III, Borderlands, Fallout 3 i nastavke, pa i Final Fantasy, koji je prešao na neku formu akcionog JRPG-a, sa borbom u realnom vremenu.

RPG je dobio i masu podžanrova kao roguelike igre, akcioni RPG, Sandbox i taktički RPG naslovi pa i mnogi drugi hibridi. Žanr je rastao a nove ideje su se pojavljivale. 2004. godine je izašao World of Warcraft, MMO koji je postavio standarde kojima su se nakon toga priklonili svi slični naslovi. Kasnih devedesetih i ranih 2000-tih godina, razlike između japanskog i zapadnog RPG su postale jasne i evidentne tako da se u tom momentu žanr definitivno podelio na JRPG i WRPG, bazirajući podelu na očiglednim razlikama u vidu dizajna likova, poteznog gameplay-a i drugačijeg tipa narativa.

Popularnost RPG žanra je posledica naše potrebe da pobegnemo u zamišljeni svet video igara jer nam omogućava da postanemo neko drugi. 

Koji su to naslovi koje ljubitelji RPG žanra očekuju ovog meseca?

  • Outriders [PS5/PS4/XS/XB1/PC]  - 1. april

  • The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel III [Stadia] - 1. april

  • Ys VIII: Lacrimosa of Dana [Stadia] - 1. april

  • Fantasian [Apple Arcade] - 2. april

  • The Slormancer [PC] - April 6 (stiže na Early Access)

  • The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel IV [Switch/PC/Stadia] - 9. april

  • Disgaea RPG [mobile] - 13. april

  • Poison Control [PS4/Switch] - 13. april (NA), 16. april (EU)

  • SaGa Frontier Remastered [PS4/Switch/mobile/PC] - 15. april

  • Atelier Mysterious Trilogy Deluxe Pack [PS4/Switch/PC] - 22. april

  • We Are The Caretakers [PC] - April 22 (stiže na Early Access)

  • NieR Replicant ver.1.22474487139 [PS4/XB1/PC] - 23. april

  • Judgment [PS5/XS/Stadia] - 23. april

  • Death End re;Quest [Switch] - 27. april

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41103
Mass Effect Legendary Edition sadrži osnovne sadržaje i preko 40 DLC  iz Mass Effe...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
54,99 EUR
Veličina
Nova
54 ,99 EUR
Korišćena
54 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
Pripremite se za Novi Pokemon Snap, potpuno novu avanturu za Nintendo Switch koja je in...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
67,99 EUR
Veličina
Nova
67 ,99 EUR
Korišćena
67 ,99 EUR

Slični članci

01.
Apr.
2021.
Vijesti/Najnovije
Square Enix je poznat po impresivnim cut scenama, a Balan Wonderworld nije izuzetak.
28.
Mar.
2021.
Vijesti/Najnovije
Predstavljamo Vam još jednog momka koji nam je privukao pažnju svojom prijavom i načinom rada. Skokie!
27.
Mar.
2021.
Vijesti/Najnovije
Studio Hazelight je želeo pokazati koliko raznolikosti postoji u igri It Take's Two, da je kreativni direktor Josef Fares rekao da će dati 1.000 dol...